Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας
Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας

Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας

Υπάρχει ενδιαφέρον για το ψηφιακό εργαλείο e-κοφίνι δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ουσιαστικά η ψαλίδα τιμής μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Παράλληλα, ανέφερε, πως έχουν πληρωθεί οι ζημιές των γεωργών που έχουν καταγραφεί για το 2023.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στην Πάφο, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν πληρωθεί οι ζημιές που έχουν καταγραφεί για το 2023, προσθέτοντας πως «το ταμείο ύψους 8 περίπου εκατομμυρίων είναι στη διάθεση των γεωργών μας και κάθε φορά που καταγράφονται οι ζημιές οι γεωπόνοι είναι έξω και γίνονται οι σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα και προχωράει η όλη διαδικασία».

Εμείς, συνέχισε, επεξεργαζόμαστε διάφορα εργαλεία για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον χρόνο που καταβάλλονται οι ζημιές ,έτσι ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά στην περίοδο που συμβαίνουν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των γεωργών μας.

E-κοφίνι

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως το e-κοφίνι έχει ήδη αναρτηθεί εδώ και μέρες και είναι ένα ψηφιακό εργαλείο, και το πρώτο βήμα ουσιαστικά, σειράς από βήματα που θέλουν να κάνουν για να μειώσουν ουσιαστικά την ψαλίδα τιμής μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Είναι ένα εργαλείο, είπε, που μας δίνει ουσιαστικά διαφάνεια ως προς τις τιμές της λιανικής και τις τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί.

Είναι συνέχισε, «οι μέσες τιμές που δημοσιεύονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Είναι στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας και ο  καταναλωτής ο οποίος ενδιαφέρεται μπορεί να την αναζητήσει γράφοντας e-κοφίνι και σε κοινότητα στο viber όπου μπορούν και εκεί οι καταναλωτές να δουν τις τιμές όπως αναγράφονται κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη».

Αυτό, σημείωσε, η κ. Παναγιώτου “γίνεται για λόγους διαφάνειας και για να μπορέσουμε να δώσουμε τις πραγματικές τιμές στις τιμές που υπάρχουν”.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Παναγιώτου απάντησε πως υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από τα άτομα στην κοινότητα στο viber, σημειώνοντας πως στην αρχή ήταν μικρός ο αριθμός και τώρα έχουν ξεπεράσει τους 1200 οι συμμετέχοντες. Θεωρώ συνέχισε,  ότι ως πρώτο βήμα και στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει εξαγγελθεί  το e-κοφίνι είναι σε ένα καλό στάδιο.

Ακάμας – Έκθεση

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για την ετοιμασία έκθεσης για τον Ακάμα ήταν η 10η Μαϊου, σημειώνοντας πως, ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend