Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προχωρεί καλά το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα
Προχωρεί καλά το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα

Προχωρεί καλά το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Θετικά είναι τα μηνύματα για δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στη Λάρνακα.

Η τελευταία συνάντηση που έγινε στα γραφεία του δήμου, μεταξύ του δημάρχου Ανδρέα Βύρα και αντιπροσωπείας του ΤΕΠΑΚ, μ’ επικεφαλής τον Πρύτανη Παναγιώτη Ζαφείρη, πιστοποίησε τις καλές προοπτικές που υπάρχουν, τουλάχιστον την δεδομένη στιγμή, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της Λάρνακας, να φιλοξενήσει μια πανεπιστημιακή σχολή.

Όπως λέχθηκε στη συνάντηση, το γεγονός ότι η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας που ετοίμασε από τις αρχές του τρέχοντος έτους το ΤΕΠΑΚ έχει αξιολογηθεί θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για υλοποίηση του έργου.

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι κτιριακές ανάγκες της πανεπιστημιακής σχολής, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό των νέων εγκαταστάσεων του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), κάτι που πιστεύεται ότι θα υποβοηθήσει καθοριστικά στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Οι κύριοι Βύρας και Ζαφείρη συζήτησαν, επίσης, το γενικό πλάνο υλοποίησης της σχολής καθώς και την σύσταση των προγραμμάτων σπουδών, κάτι που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα και επέκταση της εν λόγω πανεπιστημιακής σχολής.

Από την πλευρά του, ο Α. Βύρας ευχαρίστησε τον Πρύτανη και την ομάδα του πρυτανικού συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και για το πνεύμα καλής συνεργασίας που επιδεικνύουν προς επίτευξη του στόχου της Λάρνακας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι αντιπρυτάνεις καθηγητές ακαδημαϊκών υποθέσεων και οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης, λειτουργοί του Δήμου Λάρνακας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή

———————————————–

Θυμίζουμε, ότι σε δηλώσεις του πρόσφατα στην εφημερίδα μας ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρη ανέφερε ότι μετά την θετική αξιολόγηση της μελέτης από το Υπουργείο Οικονομικών, το επόμενο βήμα είναι η σύσταση Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη, θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των σχεδιασμών για την κτηριακή ανάπτυξη της πανεπιστημιακής σχολής και για την ολοκλήρωση της σύνταξης των προγραμμάτων σπουδών της.

Όπως είπε, η επιτροπή αυτή αναμένεται να συσταθεί κατά την επόμενη σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ τον ερχόμενο μήνα και πρόεδρός της θα είναι ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ.Ζαφείρη, τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζητά το αρμόδιο υπουργείο (σχεδιασμός κτιρίων, προγράμματα σπουδών) θα υποβληθούν το προσεχές διάστημα και πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση ως προς την διαμόρφωση της τελικής της απόφασης, για δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα.

 

Send this to a friend