Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ντίνος Λευκαρίτης: Αύξηση 100 χιλιάδων στις αφίξεις τουριστών στη Λάρνακα
Ντίνος Λευκαρίτης: Αύξηση 100 χιλιάδων στις αφίξεις τουριστών στη Λάρνακα

Ντίνος Λευκαρίτης: Αύξηση 100 χιλιάδων στις αφίξεις τουριστών στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κατά 100 χιλιάδες έχουν αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια οι τουριστικές αφίξεις στη Λάρνακα, ενώ το μερίδιο της περιφέρειας αυξήθηκε στο 12,1%.

Η συνεχής αύξηση που παρατηρείται στις αφίξεις ξένων επισκεπτών και στις ιδιωτικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα αντανακλάται και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν λειτουργήσει στην πόλη και στην τουριστική περιοχή της Λάρνακας 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες με συνολική δυναμικότητα 1.472 κλινών.

Αξιοσημείωτη είναι και η προσέλκυση διεθνών αλυσίδων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως η Radisson, η Intercontinental, η Best Western και η Αccor.

Παράλληλα, το μέλλον στον επενδυτικό τομέα προδιαγράφεται ευοίωνο για τη Λάρνακα, καθότι μόνο εντός των ορίων της πόλης έχουν ήδη κατατεθεί τουλάχιστον 25 αιτήσεις για καινούργιες μονάδες.

Τα πιο πάνω ενδιαφέροντα στοιχεία ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της τοπικής εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Ντίνος Λευκαρίτης, στα πλαίσιο του συνεδρίου Property Show Larnaka, που διοργανώθηκε στη Λάρνακα και είχε ως αντικείμενο τις μελλοντικές αναπτύξεις κι επενδύσεις στην πόλη και την επαρχία της.

Αιτιολογώντας την σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζει ο τουρισμός της πόλης και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, ο κ.Λευκαρίτης είπε ότι οι επιδόσεις αυτές αντανακλούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Λάρνακα σαν τουριστικός και επενδυτικός προορισμός.

Όπως εξήγησε, τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν να κάνουν με την βολική τοποθεσία της και το γεγονός ότι αποτελεί πύλη εισόδου της Κύπρου, σε συνάρτηση με τις καλές υποδομές που διαθέτει.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα έργα που έχουν τροχοδρομηθεί τα τελευταία χρόνια, είτε πρόκειται για έργα υποδομής, είτε για εμπλουτιστικά έργα, έχουν ανεβάσει το επίπεδο υπηρεσιών και την εικόνα του προορισμού, χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. «Η ανάπτυξη στη Λάρνακα δεν έχει έρθει ακόμα σε επίπεδα κορεσμού, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, σχετική στρατηγική μελέτη που να υπολογίζει δείκτες φέρουσας ικανότητας.  Αυτό είναι κάτι που προτείνουμε να τροχοδρομηθεί, ώστε η ανάπτυξη να μην είναι ανεξέλεγκτη. Θέλουμε ανάπτυξη λελογισμένη, σωστά χωροθετημένη, αειφόρο, που να προσφέρει αλυσιδωτά οφέλη και οικονομίες κλίμακας, η οποία να συνάδει με τον χαρακτήρα της περιοχής μας», επισήμανε.

Αντιστρόφως ανάλογη

Αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη ειδικότερα, ο Ντίνος Λευκαρίτης σημείωσε πως υπάρχει χώρος για νέες μονάδες, ώστε η Λάρνακα να αποκτήσει ένα ποικίλο κι επαρκές ξενοδοχειακό δυναμικό.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η εταιρεία τουρισμού επικροτεί πλήρως την αναπαλαίωση διατηρητέων κτιρίων στην πόλη και στους πυρήνες των χωριών και την μετατροπή τους σε αδειούχες τουριστικές μονάδες, πρακτική που, όπως τόνισε, ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις διαμονής και συμβάλλει στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

«Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με μέτρο και σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του προορισμού, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εγχώριου προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία. Η αναλογία αύξησης μονάδων σε σχέση με το ενδιαφέρον των Κυπρίων για να εργοδοτηθούν στον τομέα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Και δυστυχώς, η κατά πλειοψηφία εργοδότηση ξένων και κοινοτικών μειώνει την ποιότητα της φιλοξενίας και την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας», κατέληξε.

.

Send this to a friend