Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Άνοιξαν και ακόμα περιμένουν άδειες για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες τα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου
Άνοιξαν και ακόμα περιμένουν άδειες για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες τα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου

Άνοιξαν και ακόμα περιμένουν άδειες για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες τα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η επαρκής στελέχωση με ικανό εργατικό προσωπικό εξακολουθεί να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει ευρύτερα τον τουριστικό κλάδο της Κύπρου, αλλά στην περιοχή της Αμμοχώστου, που θεωρείται η κατ’ εξοχή τουριστική επαρχία της Κύπρου, παρουσιάζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Αρκετά ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά έχουν επαναλειτουργήσει εν’ όψει της επικείμενης καλοκαιρινής περιόδου, προσφέροντας υπηρεσίες με μειωμένο εργατικό προσωπικό, αφού ακόμα αναμένουν να εξασφαλίσουν άδειες εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες.

Οι συνέπειες, στο παρών στάδιο, δεν είναι τόσο ορατές, καθότι ο Απρίλιος είναι μήνας χαμηλών πληροτήτων. Εξού και το πρόβλημα προς το παρών δεν είναι τόσο έντονο. Ωστόσο, κατά τους επόμενους μήνες, Μάιο και Ιούνιο, εφόσον δεν γίνει κατορθωτό οι μονάδες να στελεχωθούν με τοναπαραίτητο αριθμό ξενοδοχοϋπαλλήλων, τότε τα ζητήματα που θα προκύψουν ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι πολύ πιο σοβαρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Παναγιώτης Κωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων της επαρχίας έχουν ήδη ανοίξει, ενώ οι υπόλοιπες μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν τέλη Απριλίου, με αρχές Μαΐου.

«Δυστυχώς, το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια ακόμα δεν έχει επιλυθεί και παραμένει το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί τους ξενοδόχους της επαρχίας μας. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, αλλά ακόμα περιμένουν να πάρουν άδειες προκειμένου να εργοδοτήσουν άτομα από τρίτες χώρες. Η ντόπια αγορά εργατικού προσωπικού δεν μπορεί πια να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ξενοδοχείων μας εν’ όψει της καλοκαιρινής περιόδου.Γι’ αυτό η μόνη διέξοδος για τους ξενοδόχους είναι ν’ αποταθούν για εργοδότηση είτε αιτητών ασύλου, είτε ατόμων που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια ξενοδοχεία στην επαρχία μας έχουν ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, υπάρχουν όμως και αρκετά άλλα που ακόμα είναι στην αναμονή», σημείωσε ο κ.Κωνσταντίνου.

Το στοιχείο της φιλοξενίας                                                          

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου δήλωσε ότι η εργοδότηση αλλοδαπών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αποτελεί αναγκαίο κακό, με την έννοια ότι η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, χάνει ως ένα βαθμό το στοιχείο της φιλοξενίας, για το οποίο φημιζόταν και πρόβαλλε στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. «Υποχρεωτικά εξαρτόμαστε από άτομα που δεν διαθέτουν το στοιχείο της φιλοξενίας στο βαθμό που απαιτεί μία κατεξοχήν τουριστική επαρχία όπως η ελεύθερη Αμμόχωστος», ανέφερε.

Όσον αφορά τις κρατήσεις εν’ όψει καλοκαιριού, ο κ.Κωνσταντίνου είπε ότι μέχρι σήμερα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα, χαρακτηρίζοντας το 2024 άλλη μία δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό της χώρας μας εξαιτίας των πολέμων, της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες κάθε χρόνο η Κύπρος αντλεί μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. «Μας ανησυχεί πολύ η ένταση που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και είμαστε στο ακουστικό για τις όποιες εξελίξεις προκύψουν.

Μια εμπόλεμη κατάσταση, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των κόστων που προκαλεί,πάντοτε αποτελεί σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τον τουρισμό», κατέληξε ο κ.Κωνσταντίνου. Την δεδομένη στιγμή, οι κρατήσεις που προέρχονται από την Πολωνία, από χώρες της κεντρικής Ευρώπης και από την Σκανδιναβία καλύπτουν, ως ένα βαθμό, τις απώλειες που υπάρχουναπό τις αγορές της Ρωσίας και του Ισραήλ εξαιτίας των πολέμων.

Send this to a friend