Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Πέπλο μυστηρίου για το θάνατο του «Κύπριου» μεγιστάνα καπνού από τη Ρουάντα
Πέπλο μυστηρίου για το θάνατο του «Κύπριου» μεγιστάνα καπνού από τη Ρουάντα

Πέπλο μυστηρίου για το θάνατο του «Κύπριου» μεγιστάνα καπνού από τη Ρουάντα

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο δισεκατομμυριούχος Tribert Rujugiro Ayabatwa, γνωστός κυρίως στην Αφρική, για την αυτοκρατορία της καπνοβιομηχανίας Pan African Tobacco, αλλά και τη θυελλώδη σχέση με την ηγεσία της Ρουάντας.

Η είδηση του θανάτου του καλύπτεται εκτενώς από δίκτυα της Αφρικανικής ηπείρου, τόσο λόγω του εκτοπίσματος του ονόματος του, όσο και για το πέπλο μυστηρίου που εδώ και μέρες καλύπτει, τόσο τις συνθήκες θανάτου, όσο και το που άφησε τη ζωή του.

Ο θάνατος του Rujugiro έχει ωστόσο και κυπριακό ενδιαφέρον, μιας και από τον Φεβρουάριο του 2015, ήταν κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το οποίο απέκτησε μέσω του τότε Συστήματος Πολιτογραφήσεων που έτρεχε η Δημοκρατία.

Λίγους μήνες νωρίτερα μάλιστα, το περιοδικό Forbes ανακοίνωσε ότι ήταν ο πλουσιότερος παραγωγός και έμπορος καπνού της Αφρικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του φιγουράρει στα πιο πολυσυζητημένα, τόσο στη Ρουάντα, όσο και ευρύτερα στην Αφρική.

Και αυτό λόγω των ισχυρισμών για συμμετοχή στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κατά της κυβέρνησης της Ρουάντα, από την οποία ήταν αυτοεξόριστος από το 2010.

Το 2021 μάλιστα, μια έκθεση που επικεντρώνεται στις προσπάθειες της Ανατολικής Αφρικής για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, του εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου εμπορίου ενέπλεξε τον Tribert Ayabatwa Rujugiro στο παράνομο εμπόριο και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Πάντως μέχρι και σήμερα όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θάνατο του, σε ηλικία 82 ετών.

Ένας από τους δικηγόρους του είπε στο BBC ότι: «Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή».

Ενώ με βάση δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, ο τόπος θανάτου του είναι ακόμη αδιευκρίνιστος. Με άλλα να κάνουν λόγο για το Ντουμπάι, και άλλα για τη Νότια Αφρική. Ενώ πουθενά δεν εντοπίζεται δραστηριότητα ή διαμονή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορές εντοπίζονται για επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανέπτυξε σε χώρες όπως η Ουγκάντα, η Τανζανία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αγκόλα, το Νότιο Σουδάν, η Νότια Αφρική και η Νιγηρία.

 

Send this to a friend