Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυξήσεις – φωτιά: Θα συνεχιστεί η άνοδος της τιμής σε βενζίνη και πετρέλαιο;
Αυξήσεις – φωτιά: Θα συνεχιστεί η άνοδος της τιμής σε βενζίνη και πετρέλαιο;

Αυξήσεις – φωτιά: Θα συνεχιστεί η άνοδος της τιμής σε βενζίνη και πετρέλαιο;

Κατά 22% αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου, οι διεθνείς τιμές της βενζίνης 95 οκτανίων και κατά 7% περίπου οι τιμές των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης, κάτι που, σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στην Κύπρο, έχει συμβάλει στην εκτόξευση της τιμής των καυσίμων στη χώρα μας. 

Αυτή την αιτιολόγηση έδωσε μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Ανδρέας Χρίστου, κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων.

Όπως εξήγησε, οι αυξητικές τάσεις είναι διεθνές φαινόμενο και απότοκο των διεθνών γεγονότων που βιώνουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση που δημιουργείται λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Δεδομένου ότι τα καύσιμα στη χώρα μας εισάγονται με βάση τις διεθνείς τιμές, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, αυτό δίνει απάντηση στις μεγάλες αυξήσεις.

«Οι καταναλωτές να συμβουλεύονται το παρατηρητήριο»

Ο κ. Χρίστου προέτρεψε τους καταναλωτές να συμβουλεύονται το παρατηρητήριο τιμών που είναι διαθέσιμο από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, καθώς στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 300 πρατηρίων και οι καταναλωτές έχουν επιλογές. «Αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη χώρα μας και καλούμε τους πολίτες να συμβουλεύονται το παρατηρητήριο», είπε ο κ. Χρίστου.

Σήμερα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κυμαίνεται από 1,47 μέχρι και 1,62 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης από 1,54 μέχρι και 1,64 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης από 1,06 μέχρι και 1,25. Αυτό, όπως υπέδειξε ο κ. Χρίστου, αποδεικνύει ότι το παρατηρητήριο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών.

Έρχονται νέες αυξήσεις;

Πάντως, όπως είπε ο κ. Χρίστου, θα ήταν εντελώς παρακινδυνευμένο να γίνει πρόβλεψη για νέες αυξήσεις, ιδίως λόγω της αλληλουχίας γεωπολιτικών εξελίξεων.

«Είναι εκτός πραγματικότητας, όποιος έχει τη δυνατότητα να προβλέψει, απλώς κοροϊδεύει τον κόσμο. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά καταλήγοντας.

 

Send this to a friend