Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πάει Προεδρικό η Kition Ocean Holdings
Πάει Προεδρικό η Kition Ocean Holdings

Πάει Προεδρικό η Kition Ocean Holdings

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τα σκαλιά του Προεδρικού θ’ ανέβουν την ερχόμενη Δευτέρα (15/4), στις 11 το πρωί, οι εκπρόσωποι της Kition Ocean Holdings και της Around town (η εταιρεία που κατέχει πλέον το μετοχικό κεφάλαιο κατά 80% της κοινοπραξίας), προκειμένου να παρακαθίσουν σ’ ευρεία σύσκεψη για το θέμα του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τη σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο ενεργότερης εμπλοκής του στο ζήτημα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή με την ανάδοχο εταιρεία και να προχωρήσουν τα έργα που προβλέπονται στο μεγαλόπνοο πρότζεκτ, το οποίο προ πολλού έχει εξαγγελθεί για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης. Στη σύσκεψη θα παρευρίσκονται αρμόδιοι υπουργοί, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, βουλευτές και παράγοντες της πόλης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει ν’ ακούσει τα αιτήματα της διαχειρίστριας εταιρείας και τους λόγους που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα για την Α΄ φάση του έργου. Ήδη, από την Ορόκλινη όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο ΠτΔ έστειλε το μήνυμα στην εταιρεία ότι «το κράτος δεν εκβιάζεται», εξέφρασε, ωστόσο, την επιθυμία του να συζητήσει με τον επενδυτή, ν’ ακούσει τις προσεγγίσεις του και να καταβληθεί μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πάντοτε όμως εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σύσκεψη της Δευτέρας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του έργου της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο», με το συνολικό του κόστος, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί, να ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για έργο, πάνω στο οποίο η πόλη της Λάρνακας επενδύει πολλά, αλλά η στασιμότητα που έχει παρατηρηθεί από την 1η Απριλίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η επίσημη παραλαβή του λιμανιού και της μαρίνας από τον επενδυτή, μόνο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει ανάμεσα στις τοπικές αρχές, τους παράγοντες και τους δημότες της πόλης.

Το θέμα του λιμανιού Λάρνακας αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς και στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σε σχέση με τις λεπτομέρειες της σύμβασης που υπέγραψε η ανάδοχος εταιρεία με την κυβέρνηση (ήδη για το ζήτημα αυτό έχει ζητήσει ενημέρωση και ο Γενικός Ελεγκτής). Εξάλλου, η  Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας συνέρχεται εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Απριλίου, στην οποία αναμένεται να παρευρεθεί και ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα που «καίει» τη Λάρνακα.

Send this to a friend