Home ΛΑΡΝΑΚΑ Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν τα συμβόλαια της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν τα συμβόλαια της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν τα συμβόλαια της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τρία κατασκευαστικά συμβόλαια της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, που αφορά τη δημιουργία δικτύων συλλογής αστικών λυμάτων και αντλιοστασίων στις περιοχές Δρομολαξιάς-Μενεού, Κιτίου και Περβολιών και μεταφορά των αστικών λυμάτων στον υφιστάμενο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας.

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) αναφέρει ότι σ’ εξέλιξη βρίσκονται τα συμβόλαια Γ1, Γ2 και Γ3. Το πρώτο συμβόλαιο αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην ανατολική υπολεκάνη του οικισμού Κιτίου, σε τμήμα του οικισμού Δρομολαξιάς-Μενεού, στο συλλεκτήρα του δρόμου Μενεού-Περβολιώνκαι στο παραλιακό μέτωπο αυτών των περιοχών. Κατασκευάζονται, επίσης, καταθλιπτικοί αγωγοί των κεντρικών αντλιοστασίων. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 53 χιλιάδες μέτρα (μέχρι σήμερα κατασκευάστηκαν σχεδόν 5,5 χιλιάδες μέτρα),με προϋπολογισμό 25,5 εκατομμύρια.

Το συμβόλαιο ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και η διάρκειά του είναι 40 μήνες. Το συμβόλαιο Γ2 περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης του κεντρικού και βόρειου τμήματος του οικισμού Δρομολαξιάς-Μενεού. Κατασκευάζονται καταθλιπτικοί αγωγοί του κεντρικού αντλιοστασίου και των τοπικών αντλιοστασίων. Το συνολικό του μήκος είναι 55,5 χιλιάδες μέτρα, με κόστος σχεδόν 19,5 εκατομμύρια. Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023 και θα έχουν διάρκεια 40 μήνες.

Το μήκος του δικτύου που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα είναι 12 χιλιάδες μέτρα. Όσον αφορά το συμβόλαιο Γ3, αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης συνολικού μήκους πέραν των 59 χιλιάδων μέτρων, καλύπτοντας τη δυτική και κεντρική υπολεκάνη της κοινότητας Κιτίου και του κυρίως τμήματος της κοινότητας Περβολιών. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 25,5 εκατομμύρια. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και η διάρκεια του συμβολαίου είναι επίσης 40 μήνες. Μέχρι σήμερα κατασκευάστηκε δίκτυο μήκους πέραν των δύο χιλιάδων μέτρων. Παράλληλα, το ΣΑΛ ενημερώνει ότι υπό αξιολόγηση βρίσκεται το συμβόλαιο Γ5 της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, το οποίο αφορά τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση οκτώ κεντρικών και τεσσάρων τοπικών αντλιοστασίων.

Περιλαμβάνει, ακόμα, την κατασκευή συναφών έργων και απαιτούμενων έργων σύνδεσης των αντλιοστασίων με τα εξωτερικά δίκτυα αποχέτευσης και τους κεντρικούς καταθλιπτικούς αγωγούς μεταφοράς.Τέλος, για το συμβόλαιο Γ4, η ενημέρωση του ΣΑΛ αναφέρει ότι περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου συλλογής αστικών λυμάτων αποκλειστικά στην Τερσεφάνου. Το κόστος θα ξεπεράσει τα εφτά εκατομμύρια και η διάρκειά του είναι 20 μήνες. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης (περίπου 21 km) στην Τερσεφάνου έχει περιληφθεί στο έργο ως αντισταθμιστικό μέτρο, καθότι στην κοινότητα βρίσκεται υπό κατασκευή το φράγμα αποθήκευσης ανακτημένου νερού.

Θετικές επιπτώσεις

Το Σ.Α. Λάρνακας αναφέρει ότι το έργο της Γ΄ φάσης του αποχετευτικού θα επιφέρει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην περιοχή μελέτης, με πρωτεύοντα στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. «Η διαχείριση των αστικών λυμάτων θα γίνεται με ορθολογικό τρόπο και δεν θα υφίσταται ο κίνδυνος ρύπανσης του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτινων πόρων από τη χρήση των σηπτικών και απορροφητικών δεξαμενών. Παράλληλα, η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος θα συμβάλει και στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από πιθανή ρύπανση από αστικά λύματα.

Επιπρόσθετα, το έργο αναμένεται να προωθήσει την αξιοποίηση μη συμβατικών πόρων νερού στη γεωργία, όπως είναι τα επεξεργασμένα αστικά λύματα (ανακτημένο νερό), καθότι το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα ενωθεί με τον υφιστάμενο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων της Λάρνακας, του οποίου το παραγόμενο ανακτημένο νερό χρησιμοποιείται για σκοπούς γεωργικής άρδευσης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Send this to a friend