Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Υπέκυψε στα τραύματά της η 73χρονη, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά τον τραυματισμό της, σε οδική σύγκρουση που συνέβη στα Λιβάδια στις 2 Απριλίου 2024, στην λεωφόρο Ζήνωνος Κιτιέως, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 64χρονος, παρέσυρε και τραυμάτισε την άτυχη γυναίκα.
Η 73χρονη αρχικά είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και στη συνέχεια διακομίστηκε, διασωληνωμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύοταν σε κρίσιμη κατάσταση. Χθες αργά το απόγευμα, η 73χρονη υπέκυψε στα τραύματά της.
Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν σημαντικά έργα της Λάρνακας, τα οποία αφορούν την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει η πόλη του Ζήνωνα.
Τα προβλήματα που προκύπτουν ως προς την υλοποίηση αυτών των έργων, συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα μέλη της ΕΤΑΠ και του ΕΒΕΛ με τον γενικό διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Το πρωταρχικής σημασίας έργο που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο περιλαμβάνει την ενοποίηση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως είναι το αναβαθμισμένο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου και την ανάδειξη του ψηφιδωτού με τους Άθλους του Ηρακλή.
Όπως λέχθηκε το θέμα σκοντάφτει στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο όπως εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι επιτάχυνσης του έργου κάτι όμως που στην ουσία τοποθετεί το έργο αυτό σε βάθος χρόνου…
Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι, του συμπλέγματος των αλυκών και του μουσουλμανικού τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, αίτημα που εκκρεμεί από το 2015 και 2016 αντίστοιχα, υπήρξε ενημέρωση ότι και αυτό θα καθυστερήσει περαιτέρω λόγω των πολλών διαδικασιών που απαιτούνται.
Στασιμότητα παρατηρείται και στο αίτημα της Λάρνακας για δημιουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας που να έχει και μουσειακό χαρακτήρα, καθότι, όπως αναφέρθηκε το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ακόμα ωριμάσει.
Η μόνη θετική εξέλιξη αφορά την αποκατάσταση και βελτίωση του ταφικού παρεκκλησίου του Αγίου Θεράποντος, για συντήρησή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, κάτι που αποτελεί κοινό αίτημα και της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.