Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αυτή είναι η ανακαινισμένη αποβάθρα της Λάρνακας; (φώτο)
Αυτή είναι η ανακαινισμένη αποβάθρα της Λάρνακας; (φώτο)

Αυτή είναι η ανακαινισμένη αποβάθρα της Λάρνακας; (φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καμία ουσιαστική αναβάθμιση του ξύλινου πατώματος της αποβάθρας παρά τη μαρίνα Λάρνακας δεν έχει γίνει, προς μεγάλη απογοήτευση των Λαρνακέων που ανέμεναν μια πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού αυτού μνημείου, όπως άλλωστε είχε αρχικά εξαγγείλει η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού και της μαρίνας. Η ανάπλαση της μαρίνας ήταν το πρώτο έργο που είχε εξαγγείλει η Kition Ocean Holdings, στο πλαίσιο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας.

Όπως είχε ανακοινωθεί, η βελτίωση της μαρίνας θα προηγείτο των υπολοίπων έργων, ώστε το κοινό να έχει την ευχέρεια να περπατάει στην αποβάθρα και να παρακολουθεί τα έργα που θα εκτελούνταν στη μαρίνα… Βέβαια, η ευθύνη για την μισή αναπαλαίωση που τελικά έγινε στην ιστορική αποβάθρα είναι του Κλάδου Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, που έθεσε συγκεκριμένους περιορισμούς στον επενδυτή σε σχέση με τα έργα ανάπλασης.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, απαγορεύτηκε η αντικατάσταση του ξύλινου δαπέδου της αποβάθρας, παρόλο που ήταν ένα από τα βασικά μέρη που έχρηζαν αντικατάστασης, με το δικαιολογητικό ότι η αποβάθρα είναι διατηρητέα. «Σε ότι αφορά το δάπεδο της αποβάθρας, με βάση τις Αρχές Διατήρησης, η επέμβαση που έγινε αφορά στην αντικατάσταση μόνο όσων ξύλινων μαδεριών έχουν σκεβρώσει ή διαβρωθεί και στη συντήρηση των υπολοίπων που διασώζονται με κατάλληλο συντηρητικό υλικό», σημείωνε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιανουάριο το Τμήμα Πολεοδομίας.

Το ίδιο διάστημα, η Kition Ocean Holdingsανακοίνωνε ότι οι εργασίες ανάπλασης της αποβάθρας προχωρούσαν σύμφωνα με τις προκαθορισμένες προυποθέσεις που είχαν τεθεί από τα αρμόδια τμήματα. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι συντηρήθηκε κι ενισχύθηκε ο υφιστάμενος μεταλλικός σκελετός της αποβάθρας και αντικαταστάθηκαν τα οξειδωμένα τμήματα, συντηρήθηκε και ανακατασκευάστηκε το κτήριο «Ναυτίλος», τοποθετήθηκε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ενώ συντηρήθηκαν τα υφιστάμενα φωτιστικά καθώς και ο αυθεντικός γερανός και οι ιστορικοί φάροι.

Για όλα αυτά, η αποβάθρα της μαρίνας παρέμεινε κλειστή για το κοινό για περίπου ενάμισι χρόνο. Κι ενώ ο κόσμος της Λάρνακας ανέμενε να δει ένα εντυπωσιακό έργο,όπως εμφανιζόταν στις σχετικές μακέτες που έδωσε στη δημοσιότητα η Kition, με το άνοιγμα της αποβάθρας επήλθε η απογοήτευση, καθότι δεν παρουσιάζει εικόνα ανακαινισμένου – αναπαλαιωμένου χώρου. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας, υπάρχουν ακόμα ξύλινα δάπεδα κατά μήκος της αποβάθρας που είναι φθαρμένα, σκουριασμένα και ανισόπεδα, με μεγάλα κενά μεταξύ τους, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους πεζούς.

Θυμίζουμε, ότι σε πρόσφατες δηλώσεις τους, τόσο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όσο και ο Δήμαρχος, βουλευτές Λάρνακας και το τοπικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες και ανησυχίες για την πορεία του έργου της ενοποιημένης ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας, καλώντας την διαχειρίστρια εταιρεία να γνωστοποιήσει επίσημα τις προθέσεις της και τα χρονοδιαγράμματα έναρξης των μεγάλων έργων που ήδη έχει εξαγγείλει.

Send this to a friend