Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Η Κύπρος 2η στην ΕΕ σε μερίδιο καταλυμάτων – εστίασης στην οικονομία
Η Κύπρος 2η στην ΕΕ σε μερίδιο καταλυμάτων – εστίασης στην οικονομία

Η Κύπρος 2η στην ΕΕ σε μερίδιο καταλυμάτων – εστίασης στην οικονομία

Τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία καθώς και στην απασχόληση σε επίπεδο κράτους μέλους είχε το 2021 ο τομέας των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης στην Κύπρο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προστιθέμενη αξία της επιχειρηματικής οικονομίας στην Ελλάδα (6,5% της προστιθέμενης αξίας της επιχειρηματικής οικονομίας στη χώρα), με την Κύπρο να ακολουθεί με 6,0%, και την Κροατία με 5,4%.

Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σλοβακία (0,8%), την Τσεχία (1%) και την Πολωνία και τις Κάτω Χώρες (και οι δύο 1,2%).

Όσον αφορά την απασχόληση, η συμβολή του τομέα στην οικονομία των επιχειρήσεων ήταν υψηλότερη σε όλα τα κράτη μέλη. Το υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ελλάδα (19,6% της απασχόλησης στη χώρα), 13,5% στην Κύπρο και 9,5% στην Ισπανία.

Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Πολωνία (2,8% της απασχόλησης), τη Σλοβακία (3,3%) και τη Φινλανδία (3,9%).

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 υπήρχαν 1,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης στην ΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 6,1% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην οικονομία των επιχειρήσεων.

Ο τομέας παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που υπάγονται στο τμήμα Ι της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (NACE).

Την ίδια περίοδο, ο συγκεκριμένος τομέας απασχολούσε συνολικά 9,9 εκατομμύρια άτομα, παρήγαγε 203,6 δισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας και συσσώρευσε καθαρό κύκλο εργασιών 446,0 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Ως εκ τούτου, σε επίπεδο ΕΕ, ο τομέας συνέβαλε στο 6,3% της απασχόλησης στην οικονομία των επιχειρήσεων το 2021 και αντιπροσώπευε το 2,2% της προστιθέμενης αξίας της.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend