Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο 55% τα έργα στον Ποταμό Λιοπετρίου
Στο 55% τα έργα στον Ποταμό Λιοπετρίου

Στο 55% τα έργα στον Ποταμό Λιοπετρίου

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ   

Ούτε με την τελευταία παράταση που δόθηκε στον εργολάβο, εκτιμά η κοινοτική αρχή, ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου. Ένα έργο που ήδη παρουσιάζει καθυστέρηση ενός χρόνου…

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λιοπετρίου Βάσο Μανώλη, η τελευταία παράταση, που εξασφάλισε ο εργολάβος είναι η 1η Ιουλίου 2024. Ωστόσο, όπως ανέφερε, κατά την τελευταία συνεδρία που έγινε στο εργοτάξιο, πριν από περίπου 10 μέρες, στην παρουσία λειτουργών του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, άλλων εμπλεκόμενων τμημάτων και της κοινοτικής αρχής, ο εργολάβος ενημέρωσε πως το έργο έχει αποπερατωθεί γύρω στο 53% – 55%. Δηλαδή, λίγο παραπάνω από το μισό. «Θεωρώ πολύ δύσκολο εντός του επόμενου τριμήνου ο εργολάβος να καταφέρει να εκτελέσει το υπόλοιπο 45% των εργασιών που υπολείπονται ώστε να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο με βάση την νέα παράταση που εξασφάλισε», δήλωσε ο κ. Μανώλη.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου ανέφερε ότι τις προσεχείς μέρες ο εργολάβος αναμένεται να ολοκληρώσει τον δρόμο που οδηγεί προς τον Ποταμό, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο ίδιος. Θυμίζουμε, ότι η σύμβαση για το έργο αυτό, που θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα που έχουν γίνει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για εμπλουτισμό του τουριστικού της προϊόντος, υπεγράφη τον Αύγουστο του 2020 έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2023. Περιλαμβάνει την πλήρη αναδιαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο με την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχει χωρητικότητα περίπου 110 σκαφών.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν, επίσης, την κατασκευή ξύλινων κρηπιδωμάτων, ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, καρνάγιου και αποθηκευτικών χώρων για τους επαγγελματίες ψαράδες. Επιπρόσθετα προγραμματίζεται και η πλήρης διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης

————————————————–

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση του έργου και οι συνεχείς παρατάσεις που ζήτησε ο εργολάβος προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες κινδύνεψαν να τινάξουν στον αέρα την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου.

Εκτός από τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν επηρεαστεί δυσμενώς εξαιτίας των καθυστερήσεων χωρίς ακόμα να αποζημιωθούν, έχουν επηρεαστεί και τα δύο εστιατόρια που βρίσκονται στην περιοχή τα οποία παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη διεύθυνση και το προσωπικό ήδη να μετρούν μεγάλες απώλειες εισοδημάτων.

Κατά την τελευταία συζήτηση του θέματος στην επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, ο πρόεδρός της Γιαννάκης Γαβριήλ ζήτησε από το κράτος ν’ αναλάβει τις ευθύνες του για τις καθυστερήσεις και να αποζημιώσει όλους τους επηρεαζόμενους για τις απώλειες των εισοδημάτων τους.

 

Send this to a friend