Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οικολόγοι: «Συγκαλύπτουν την διαρροή λυμάτων στον φράχτη Άχνας;»
Οικολόγοι: «Συγκαλύπτουν την διαρροή λυμάτων στον φράχτη Άχνας;»

Οικολόγοι: «Συγκαλύπτουν την διαρροή λυμάτων στον φράχτη Άχνας;»

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για σημαντική ρύπανση των νερών στο φράχτη της Άχνας, εξαιτίας διαρροής λυμάτων κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επικαλούμενο δικές του εργαστηριακές εξετάσεις.

Παράλληλα, το κίνημα διερωτάται γιατί, ενώ έχει περάσει ένας μήνας μετά τη διαρροή στον φράχτη λυμάτων από παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα, ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησαν οι αρχές.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο περιστατικό «πολύ σοβαρό» σ’ έναν μοναδικής σημασίας, όπως αναφέρει, υγροβιότοπο που είναι ενταγμένος στο δίκτυο ευρωπαϊκών οικοτόπων Νατούρα 2000.

Περαιτέρω, οι Οικολόγοι παραθέτουν σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στον φράχτη της Άχνας και συγκεκριμένα κατά πόσο ήταν αδειοδοτημένες και νόμιμες οι δεξαμενές λυμάτων, για ποιο λόγο δεν πάρθηκαν προληπτικά μέτρα προστασίας του φράγματος από πιθανή διαρροή, γιατί επετράπη η λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων στην όχθη του φράγματος και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την εταιρεία που φημολογείται ότι είναι η ιδιοκτήτρια των δεξαμενών λυμάτων.

Επιπρόσθετα, το Κίνημα Οικολόγων διερωτάται κατά πόσο το γεγονός ότι πίσω από την διαρροή λυμάτων στα νερά του φράχτη κρύβεται μία από τις μεγαλύτερες μονάδες αγελαδοτροφίας και γαλακτοκομίας στην Κύπρο, αυτό δημιουργεί συνθήκες συγκάλυψης. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε οποιαδήποτε επίσημη πληροφορία από τις αρμόδιες αρχές, ούτε διαπιστώσεις

στη βάση εργαστηριακών αποτελεσμάτων αναφορικά με την ακαταλληλότητα του νερού για άρδευση παρακείμενων καλλιεργειών. Το θέμα είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα υπό το φως δικών μας εργαστηριακών εξετάσεων που δημιουργούν εύλογες ανησυχίες. Οι δικές μας αναλύσεις φανερώνουν σημαντική ρύπανση των νερών του φράγματος.

Τι λένε οι αναλύσεις του Τμήματος Υδάτων και του Τμήματος Περιβάλλοντος; Απαιτούμε την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων από κυβερνητικά εργαστήρια καθώς και την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών της διαρροής και λήψη όλων των από τη νομοθεσία καθοριζόμενων μέτρων», καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων.

«Είναι οξύμωρο»

————————- 

Για το ίδιο θέμα, ο λειτουργός στο γραφείο τύπου του Κινήματος Οικολόγων Δήμος Κουγιούντας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι κατά την πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη μελών του κινήματος διαπιστώθηκε πως η δεξαμενή λυμάτων της παρακείμενης κτηνοτροφικής μονάδας βρίσκεται στο σύνορο της ζώνης προστασίας του περιβάλλοντος, σε απόσταση αναπνοής από τον φράχτη. «Είναι οξύμωρο, το νερό από τον φράχτη να χρησιμοποιείται από τους γεωργούς της περιοχής για σκοπούς άρδευσης και σ’ αυτόν να έχουν χυθεί λύματα, ενώ σε κοντινή απόσταση να λειτουργεί δεξαμενή λυμάτων», σημείωσε.

 

Send this to a friend