Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προκηρύχθηκε η μελέτη για την ανάκτηση της παραλίας στο πρώην διυλιστήριο Λάρνακας
Προκηρύχθηκε η μελέτη για την ανάκτηση της παραλίας στο πρώην διυλιστήριο Λάρνακας

Προκηρύχθηκε η μελέτη για την ανάκτηση της παραλίας στο πρώην διυλιστήριο Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για ανάπτυξη της ανατολικής ακτογραμμής της Λάρνακας, η οποία για περίπου έξι δεκαετίες ήταν «εγκλωβισμένη» εξαιτίας της λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου, έχει γίνει με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την διενέργεια μελέτης με σκοπό την ανάκτηση της διαβρωμένης παραλίας.

Όπως είναι γνωστό, στο συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο υπάρχουν πλάνα για αναπτύξεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθότι όπως έχει δηλώσει και ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας το ενδιαφέρον επενδυτών είναι πολύ μεγάλο. Μετά την μεταφορά στο Βασιλικό των οχληρών (κι επικίνδυνων) εγκαταστάσεων, το Τμήμα Δημοσίων έργων προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διενέργεια μελέτης, η οποία θα καταδείξει ποια δημόσια έργα απαιτούνται να γίνουν, ώστε ν’ ανακτηθεί η αμμώδης παραλία συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων που έχει πια «απελευθερωθεί».

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 26 Απριλίου, με τον επιτυχόντα προσφοροδότη να έχει στη διάθεσή του 24 μήνες για να ολοκληρώσει τη μελέτη, η οποία θα κοστίσει 200 χιλιάδες ευρώ. Η ακτογραμμή που θα καλύψει η μελέτη εμπίπτει εξολοκλήρου στα όρια του Δήμου Λάρνακας κι εκτείνεται από το βόρειο όριο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι τα όρια του Σχεδίου Περιοχής Πρώην Διυλιστηρίων, που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας τον Αύγουστο του 2020.

Την εκπόνηση της μελέτης ανέλαβε το Τμήμα Δημοσίων Έργων και συμφωνήθηκε όπως ληφθούν υπόψη οι θέσεις του Δήμου Λάρνακας, που στοχεύει στην καταπολέμηση της διάβρωσης και στη δημιουργία αμμώδους παραλίας εκεί όπου είναι δυνατόν. Βασικός στόχος της μελέτης είναι ο καθορισμός στρατηγικής για την παράκτια ζώνη, ώστε να συνάδει με τις πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής, που προβλέπει τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Επιπρόσθετοι στόχοι είναι η επίτευξη ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας περιοχής και η αύξηση της ασφάλειας των χρηστών του θαλάσσιου χώρου. Ανάμεσα σε άλλα ο μελετητής θα ετοιμάσει ένα γενικό σχέδιο, για τα έργα που θα απαιτηθούν, μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για το κάθε επί μέρους έργο ή μέτρο που θα προταθεί, καθώς και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), λόγω του ότι η περιοχή μελέτης γειτνιάζει με την προστατευόμενη λίμνη της Ορόκλινης.

Για την ολοκλήρωση της μελέτης απαιτείται η χρήση μαθηματικών μοντέλων και σύγχρονων μέσων, που θα καθορίσουν τα έργα δίδοντας εναλλακτικές λύσεις μέτρων προστασίας για την κάθε υποπεριοχή. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τις κατασκευαστικές εργασίες ανάκτησης της παραλίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν άλλα δύο χρόνια.

 

Send this to a friend