Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Υποφέρουν τα πευκοδάση των περιοχών Μοσφιλωτής, Ψευδά, Σταυροβουνίου, Κόρνου, Δελήκηπου και Πυργών εξαιτίας της δράσης της Πιτυοκάμπης ή κοινώς της κάμπιας της πεύκης, ενός εντόμου που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα πεύκα, αλλά και στον άνθρωπο, κυρίως εάν έρθει σε απευθείας επαφή μαζί του.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει δέκτες πολλών παραπόνων από κατοίκους των υπό αναφορά κοινοτήτων, στην επαρχία Λάρνακας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι πεύκα στις αυλές ή γύρω από τις κατοικίες τους έχουν “νεκρώσει” εξαιτίας της παρουσίας του υπό αναφορά εντόμου.

Όπως μας ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, η κάμπια προσβάλει κυρίως τα πεύκα νεαρής ηλικίας, τρώγοντας τα φυλλώματά τους και μειώνοντας την ανάπτυξή τους, γεγονός που έχει ως επακόλουθο την άσχημη εμφάνιση των δέντρων και κατ’ επέκταση των περιοχών όπου είναι φυτεμένα.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο κοινοτάρχης Μοσφιλωτής Αντρέας Παναγιώτου μας ανέφερε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που κάθε χρόνο εμφανίζεται έντονο στις γύρω κοινότητες της περιοχής, η εξόντωση του εντόμου είναι δύσκολη, εντούτοις γίνονται συστηματικοί ψεκασμοί με οικολογικά φάρμακα για καταπολέμησή του, με πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών, αλλά και σε βασικά σημεία των κοινοτήτων όπου υπάρχουν πολλά πεύκα, όπως σε σχολεία, εκδρομικούς χώρους, γηροκομεία και πάρκα.

Όπως πληροφορούμαστε, η κάμπια δημιουργεί επίσης σοβαρά δερματολογικά προβλήματα στον άνθρωπο, ειδικά σε άτομα με αλλεργίες, είτε προκαλώντας φαγούρα, είτε εξανθήματα στο δέρμα.

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει το κοινό ότι, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των δοκίμων πυροσβεστών, σήμερα στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε δεξαμενή αποθήκευσης κηροζίνης στις εγκαταστάσεις EKO Βασιλικό, με τη συμμετοχή πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι θα υπάρξει κινητοποίηση πυροσβεστικών οχημάτων, ωστόσο, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για το κοινό.

 

 

 

Send this to a friend