Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Συνελήφθη ο φερόμενος ως παραλήπτης των εκατομμυρίων που έφερνε στην Κύπρο η Ουκρανή
Συνελήφθη ο φερόμενος ως παραλήπτης των εκατομμυρίων που έφερνε στην Κύπρο η Ουκρανή

Συνελήφθη ο φερόμενος ως παραλήπτης των εκατομμυρίων που έφερνε στην Κύπρο η Ουκρανή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το πρόσωπο – κλειδί, το οποίο πιστεύεται ότι παραλάμβανε τα εκατομμύρια που έφερνε παράνομα στην Κύπρο η 31χρονη Ουκρανή σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εκτιμά ότι συνέλαβε η Αστυνομία, «φορώντας χειροπέδες» σε 43χρονο, επίσης Ουκρανό, μόνιμο κάτοικο Κύπρου. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε την Παρασκευήστο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο τον παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου που θα συνεδριάσει στις 17 Απριλίου. Από τις μέχρι σήμερα έρευνες των αρχών φέρεται να ήταν το άτομο,το οποίο παραλάμβανε τα μεγάλα χρηματικά ποσά που μετέφερε η Ουκρανή (ως βαποράκι) στην Κύπροαπό τον Αύγουστο του 2023.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης,την 1η Μαρτίου στη Λεμεσό ο 43χρονος φαίνεται ναήταν το πρόσωπο που παρέλαβεένα πακέτο από την Ουκρανή, την ίδια μέρα πουη 31χρονη είχε καταγγείλει στην Αστυνομία ότιέπεσε θύμα ληστείας. Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η 31χρονη μετέφερε στο νησί χρήματα σε 20 ξεχωριστές περιπτώσεις, που αφορούσαν το συνολικό ποσό των περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρών. Ήδη, η Ουκρανή έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, το οποίο επίσης θα συνεδριάσει στις 17 Απριλίου. Μέχρι τότε θα είναι υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές.

Η 31χρονη και ο 43χρονος ομοεθνής της θα είναι συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση. Και οι δυο αντιμετωπίζουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η κοπέλα κατηγορείται και για αναληθείς δηλώσεις στοιχείων στο Τελωνείο. Ο συνήγορος του Ουκρανού, Αντώνης Δημητρίου, έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του μέχρι τις 17 Απριλίου. Την ερχόμενη Τετάρτη το δικαστήριο θ’ αποφασίσει κατά πόσο ο κατηγορούμενος θα παραμείνει ή όχι υπόδικος.

Μέχρι τότε, όμως, θα είναι υπό κράτηση.Ο Ουκρανός συλληφθείς διατηρεί εταιρεία στη Λεμεσό. Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο κ.Δημητρίου κατήγγειλε ότι η Αστυνομία παρουσιάζει στα δικαστήρια ανύπαρκτες και ατεκμηρίωτες, όπως τις χαρακτήρισε, υποθέσεις με στόχο, όπως είπε, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται συνεπεία της ανεπάρκειας ενδεχομένως κάποιων αξιωματικών ή αστυνομικών.

Δεν έχει ακίνητη περιουσία                                                          

Οι αρχές ασφαλείας ψάχνουν την πηγή προέλευσης όλων αυτών των χρημάτων καθώς και τον τελικό παραλήπτη τους στην Κύπρο. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης έχει εξασφαλιστεί και διάταγμα αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της Ουκρανής, σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί με ποιους ερχόταν σ’ επαφή στην Κύπρο μέχρι τα χρήματα να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους. Στις έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης συμμετέχει και η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, η οποία σε συνεργασία με υπηρεσίες του εξωτερικού προσπαθεί να διαπιστώσει την διαδρομή των χρημάτων που έφερνε η Ουκρανή. Τα αδικήματα φέρεται να διαπράχθηκαν από τον περασμένο Αύγουστομέχρι και την 1η Μαρτίου 2024 και αφορούν τη μεταφορά στην Κύπρο συνολικού ποσού 7.832.400 ευρώ.

Η 31χρονη Ουκρανή είναι αντιμέτωπη μ’ ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, αποτελούμενο από 60 κατηγορίες. Στις 20 φορές που επισκέφθηκε την Κύπρο είχε κάνει δήλωση μετρητών, ισχυριζόμενη ότι τα χρήματα που έφερνε ήταν για την αγορά ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, οι έρευνες της Αστυνομίας κατέδειξαν ότι ούτε η ίδια, ούτε ο σύζυγός της κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Κύπρο.

Send this to a friend