Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ανοικτή πληγή το «Χενίπα» στην τουριστική περιοχή της Ορόκλινης
Ανοικτή πληγή το «Χενίπα» στην τουριστική περιοχή της Ορόκλινης

Ανοικτή πληγή το «Χενίπα» στην τουριστική περιοχή της Ορόκλινης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι, οι οποίοι διαμένουν στο ξενοδοχείο «Χενίπα» στην Ορόκλινη, δημιουργούν προβλήματα, φασαρία και αναστάτωση. Τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαντο βράδυ της Πέμπτη (14/3) στο εν λόγω ξενοδοχείο,το οποίο λειτουργεί ως κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (στην πλειοψηφία τους είναιΣύροι), ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της περιοχής.

Από την άγρια συμπλοκή τραυματίστηκανένας αστυνομικός που βρισκόταν καθήκον στον χώρο κι ένας 17χρονος. Ο αστυνομικός δέχθηκε επίθεση όταν επιχείρησε, μαζί με άλλα μέλη της δύναμης, να καταστείλει τα επεισόδια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο καβγάς ξεκίνησε λίγο μετά τις 6μ.μ., όταν αριθμός νεαρών που διαμένουν στο ξενοδοχείο πιάστηκαν στα χέρια.

Το μέλος της Αστυνομίας επενέβη, αλλά δέχθηκε επίθεση από εξαγριωμένους νεαρούς, οι οποίοι τον γρονθοκόπησαν. Με την επέμβαση και άλλων αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο έγινε κατορθωτό να κατασταλούν τα επεισόδια. Ο αστυνομικόςέφερε μώλωπες στο κεφάλι καιμεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου έτυχετων πρώτων βοηθειών και πήρε εξιτήριο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε για περίθαλψη και ο 17χρονος τραυματίας.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο 17χρονων αλλοδαπών για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Γύρω στις 11 το βράδυ ξέσπασαν νέα επεισόδια βίας στο κέντρο φιλοξενίαςπάλι μεταξύ νεαρών. Σε κάποια στιγμή οι ταραξίες επιτέθηκανεναντίον μελών της Αστυνομίας και του διευθυντή του ξενοδοχείου. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν δύο λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να εγκλωβιστούν σε όροφο της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά γλίτωσαν με την παρέμβαση αστυνομικών.Για αρκετή ώρα στο ξενοδοχείο «Χενίπα» επικρατούσε χαώδης κατάσταση.

Τα επεισόδια έληξαν τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, με την Αστυνομία να προβαίνει στη σύλληψη άλλων έξι νεαρών, ηλικίας 17 και 16 χρόνων. Στο ξενοδοχείο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

«Πονοκέφαλος» για τις αρχές                                                      

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής δήλωσε ότι το κράτος λανθασμένα παραχώρησε άδεια για να λειτουργήσει κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο,το οποίο βρίσκεται στην τουριστική περιοχή της κοινότητας.

Ο κ.Φακοντής ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε επανειλημμένα διαβήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Επιτροπή Δημογραφικού της Βουλής, στην Αστυνομία και στα υπόλοιπα αρμόδια κρατικά τμήματα, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλο χώρο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, όχι μόνο αυτοί που διαμένουν στο «Χενίπα», αλλά και όσοι μετανάστες διαμένουν στις έξι πολυκατοικίες παρά τη λίμνη Ορόκλινης, οι οποίες τα τελευταία χρόνιαλειτουργούν χωρίς ρεύμα και νερό.

Όπως είπε, από τον Φεβρουάριο του 2022 υπάρχει διάταγμα αναστολής της λειτουργίας αυτών των πολυκατοικιών, οι οποίες βρίσκονται σε άθλια κτηριακή κατάσταση, ωστόσο εξακολουθούν να κατοικούνται από παράτυπους μετανάστες.Πρόσφατα, δε, έγινε καταγγελία ότικάποιοι μετανάστες που διαβιούν στις πολυκατοικίες αυτές επιχείρησαν να κλέψουν ρεύμα από άλλο σημείο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την κοινότητα.

Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους που διαμένουν στο «Χενίπα», ο κ.Φακοντής σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες από περιοίκους και από επισκέπτες στα γύρω εστιατόρια, ότι βγαίνουν στα μπαλκόνια και στην οροφή του ξενοδοχείου με τα εσώρουχα, φωνασκούν, ενώ έχουν ρημάξει τη γύρω περιοχή με κλοπές. «Πριν από τέσσερις μήνες έχω λάβει διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών όταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο, αλλά ακόμα να μετακινηθούν», επισήμανε.

Send this to a friend