Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Επιδότηση εξόδων για συνοδούς ασθενών στο εξωτερικό εξήγγειλε ο ΠΤΔ στην εκδήλωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου στη Λάρνακα
Επιδότηση εξόδων για συνοδούς ασθενών στο εξωτερικό εξήγγειλε ο ΠΤΔ στην εκδήλωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου στη Λάρνακα

Επιδότηση εξόδων για συνοδούς ασθενών στο εξωτερικό εξήγγειλε ο ΠΤΔ στην εκδήλωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου στη Λάρνακα

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σχέδιο επιδότησης των εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των συνοδών ασθενών, που αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία, αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το Υπουργείο Υγείας.

Στην εξαγγελία αυτή προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκδήλωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου – 18 χρόνια προσφοράς», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Λάρνακα.

Στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η επιδότηση των εξόδων όσων συνοδεύουν ανήλικα παιδιά και ασθενείς στο εξωτερικό, που ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του ιδρύματος, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, προκειμένου οι οικογένειές αυτές, οι οποίες ανεβαίνουν τον δικό τους γολγοθά, να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ίδιος θα θεωρήσει επιτυχία για την διακυβέρνησή του και για το κράτος, εάν μελλοντικά δεν θ’ απαιτείται η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό για σκοπούς θεραπείας. «Πρέπει να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε να μη χρειάζεται να στέλνουμε στο εξωτερικό ασθενείς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό κράτος και να προκύπτει αυτή η ανάγκη. Άρα, μαζί με την αποστολή στο εξωτερικό, που πολύ σωστά κάνουμε, πρέπει ως Πολιτεία να φροντίσουμε να έχουμε αυτές τις υπηρεσίες στη χώρα μας. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Είναι μια μεγάλη πρόκληση του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας εργαζόμαστε», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αύξηση αποστολών το 2023

—————————————

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού παρέθεσε επίσημα στοιχεία του υπουργείου του, σύμφωνα με τα οποία το 2023 παραπέμφθηκαν συνολικά 1523 ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπεία σε πανεπιστημιακές κλινικές και κέντρα αναφοράς σε Γερμανία, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία και Ελλάδα.

Όπως είπε ο υπουργός, το 2022 παραπέμφθηκαν 1255 περιστατικά, το 2021 1000, ενώ το 2020 διακομίστηκαν 1014 περιστατικά. Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι οι παραπομπές αυτές αφορούν σε πανεπιστημιακές κλινικές και σε κέντρα αναφοράς στη Γερμανία, ενώ τα περιστατικά που παραπέμφθηκαν στο Ισραήλ αφορούσαν κυρίως καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις νεογνών καθώς και άλλα βαριά περιστατικά (εγκαύματα κτλ).

Στη Γαλλία και Αγγλία τα περιστατικά είχαν να κάνουν με μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ στο Βέλγιο, τη Σουηδία και σε νοσοκομεία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Ωνάσειου, αφορούσαν μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει ένα ευρύ κι ευέλικτο δίκτυο συνεργασιών με κορυφαία Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αναφοράς του εξωτερικού, το οποίο ενεργοποιείται για την άμεση διακομιδή περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τους ομιλητές για την μεγάλη προσφορά και το ρόλο που διαδραματίζει το Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου», το οποίο εδώ και 18 χρόνια συνδράμει τις δυσπραγούσες οικογένειες, παρέχοντάς τους ουσιαστική στήριξη ποικιλοτρόπως. Όπως λέχθηκε, η βοήθεια τους ιδρύματος ήταν για πολλές οικογένειες καθοριστική, καθότι συνέβαλε ώστε ο πάσχοντας συνάνθρωπός μας να έχει στο πλευρό του την οικογένειά του στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Το ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου» διαθέτει σήμερα πέραν των 2.400 εγγεγραμμένων φίλων, και ένας από τους βασικούς του στόχους, είναι η ενίσχυση των οικογενειών, που συνοδεύουν ασθενείς στο εξωτερικό, καθώς και η στήριξη παιδιών και νέων με χρόνιες παθήσεις.

 

Send this to a friend