Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη: «Στη Εurolife οι γυναίκες έχουν πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα»
Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη: «Στη Εurolife οι γυναίκες έχουν πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα»

Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη: «Στη Εurolife οι γυναίκες έχουν πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα»

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Το Cyprus Insurance News τιμά την ημέρα αυτή και τις γυναίκες, φιλοξενώντας μία σειρά από συνεντεύξεις με γυναίκες από διάφορες βαθμίδες και ρόλους στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Στόχος μας να καταγράψουμε τόσο τις δικές τους ιστορίες αλλά και να ακούσουμε τις απόψεις τους γύρω από τα ζητήματα της ισότητα των φύλων και της πολυμορφίας στον εργασιακό χώρο.

Αρχή κάνουμε με την κα. Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη, Γενική Διευθύντρια της Eurolife, της μεγαλύτερης σε παραγωγή ασφαλιστικής εταιρείας του τόπου μας.

Όπως τονίζει η κα Τσίγκη στη συνέντευξη μας, όσον αφορά τον τρόπο που η Eurolife αντιμετωπίζει την ισότητα των φύλων και την πολυμορφία στον εργασιακό χώρο «στη Εurolife, διατηρούμε κουλτούρα δικαιοσύνης, ισότητας και διαρκούς μάθησης, όπου ο κόσμος μας μπορεί να αναπτυχθεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο».

Προσθέτει ότι η εταιρική τους δέσμευση για ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών και η σχέση με τους ανθρώπους τους είναι αδιαμφισβήτητη και εκφράζει τη μεγάλη της χαρά και τιμή για τις καλές πρακτικές της εταιρείας αλλά και του ομίλου γενικότερα.

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη.

47 χρόνια μετά τη θέσπιση της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, πως αξιολογείτε την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον.
Την ημέρα της γυναίκας, και κάθε ημέρα, τιμούμε τη δύναμη, την αξία και την αφοσίωση της γυναίκας. Ισότητα, δικαιοσύνη, φωνή είναι οι λέξεις που συντροφεύουν την 8η Μαρτίου. Θυμόμαστε με θαυμασμό και σεβασμό τις γυναίκες που πρώτες αγωνίστηκαν, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενάντια στο κατεστημένο για μια ισάξια θέση στην κοινωνία. Αν και οι αγώνες τους πέτυχαν πολλά, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν γυναίκες χωρίς πλήρη δικαιώματα και το κίνημα για την εξάλειψη των διακρίσεων και την επίτευξη της ισότητας συνεχίζεται παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και αυτό αντικατοπτρίζεται σε διάφορες πτυχές του νομοθετικού της πλαισίου . Για παράδειγμα, με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, έως το 2026 εισηγμένες εταιρείες στα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν άτομα του υποεκπροσωπούμενου φύλου σε τουλάχιστον 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών ή 33% όλων των θέσεων διευθυντικών στελεχών. Επίσης, θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στα Διοικητικά τους Συμβούλια καθώς και των μέτρων που λαμβάνονται για την επίτευξη του στόχου.

Είναι σαφές ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική πρόοδος για ισότητα σε διάφορους τομείς όπως η εργασία, η εκπαίδευση και η πολιτική εκπροσώπηση, ωστόσο υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις που ενδείκνυται ακόμα να επιτευχθούν.

Στο εργασιακό περιβάλλον επιβάλλεται να αρθεί (ι) η ανισότητα σε μισθούς που θα επηρεάσει κατά συνέπεια και το ύψος της σύνταξης των γυναικών και (ιι) η έλλειψη αντιπροσώπευσης των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα, ο Ασφαλιστικός Κλάδος στη χώρα μας απασχολεί περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες, παρόλα αυτά βλέπουμε πολύ λιγότερες γυναίκες σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις. Ποιοι πιστεύετε είναι οι λόγοι και πως μπορεί αυτό να αλλάξει;
Θεωρώ ότι διαχρονικά ο ασφαλιστικός κλάδος γνωρίζει τη σημασία της ποικιλομορφίας και της ισότητας των φύλων και για το λόγο αυτό οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά στον κλάδο.

Στις μέρες μας, υπάρχει η πρόσβαση σε ίση εκπαίδευση και ακολούθως ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες για τις γυναίκες.

Για να ανελιχθούν περισσότερες γυναίκες στην ηγετική πυραμίδα, οι εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν κουλτούρα και το εργασιακό περιβάλλον να γίνεται όλο και πιο σύγχρονο, πιο ανθρωποκεντρικό, πιο ασφαλές έτσι, ώστε να προωθείται ο αμοιβαίος σεβασμός και η δικαιοσύνη στο φόρουμ λήψης αποφάσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ποικιλομορφία και η ίση εκπροσώπηση ανυψώνει τη δημιουργία και την καινοτομία στο χώρο εργασίας.

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι λόγω και του πολυδιάστατου ρόλου της γυναίκας χρειάζεται επίσης να αλλάξουν υποδομές και πολιτικές που να επιτρέπουν το συνδυασμό ισορροπημένης εργασίας και προσωπικής ζωής.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε εσείς καθώς ανελιχθήκατε στην ιεραρχία της εταιρείας σας και πώς τις ξεπεράσατε;
Αισθάνομαι τυχερή που εργάζομαι σε ένα σύγχρονο οργανισμό όπου η ισότητα των δύο φύλων είναι ψηλά στην ατζέντα του υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές.

Υπάρχει συνεχής δέσμευση για προώθηση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα καθώς και ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Η μεγαλύτερη μου πρόκληση ήταν και είναι η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Με σωστό προγραμματισμό και χωρίς το άγχος ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχει η τέλεια ισορροπία, κατάφερα να επιτύχω τη δικιά μου αρμονία.

Πως αντιμετωπίζει η δική σας εταιρεία την ισότητα των φύλων και την πολυμορφία στον εργασιακό χώρο;
Στη Εurolife, διατηρούμε κουλτούρα δικαιοσύνης, ισότητας και διαρκούς μάθησης, όπου ο κόσμος μας μπορεί να αναπτυχθεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Προσφέρουμε αρκετές ώρες εκπαίδευσης σε διάφορα θέματα με πλειοψηφικό ποσοστό των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες.

Σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, οι γυναίκες έχουν πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή καθώς και ίσες ευκαιρίες σε ηγετικές θέσεις. Η Εκτελεστική μας Επιτροπή απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από γυναίκες ενώ διασφαλίζουμε τη συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Διασφαλίζουμε επίσης δίκαιη και ισότιμη αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία.

Η εταιρική μας δέσμευση για ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών και η σχέση με τους ανθρώπους μας είναι αδιαμφισβήτητη και αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και τιμή για τις καλές μας πρακτικές.

Ποια η συμβουλή σας σε γυναίκες με φιλοδοξίες και όνειρα για επαγγελματική ανέλιξη;
Να γίνουν αυτό που ονειρεύτηκαν και να μην παρατούν τα όνειρά τους παρόλες τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στο δρόμο τους. Με επιμονή, υπομονή και ήθος μπορούν να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Η προσωπική ανάπτυξη και ανέλιξη, σε συνδυασμό με την αρμονία και την σύμπνοια, θα δώσουν στην γυναίκα το υπόβαθρο να ανελιχθεί και επαγγελματικά.

Τι πρέπει να εφαρμόσει η κοινωνία για την προώθηση της ισότητας των φύλων; 
Η κοινωνία μπορεί να εφαρμόσει βιώσιμες πολιτικές που να ενθαρρύνουν την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην υγεία και συνάμα πολιτικές που να αποκλείουν τις διακρίσεις βάσει φύλου.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα καταπολέμηση πάσης φύσεως διακρίσεων και προκαταλήψεων θα πρέπει να αρχίσει από πολύ μικρές ηλικίες.

Ποια επιτυχημένη γυναίκα θαυμάζετε;
Θαυμάζω όλες τις αφοσιωμένες γυναίκες που με δύναμη, ανθεκτικότητα, ευαισθησία και αγάπη δημιουργούν ακτίνες φωτός, μικρές – μεγάλες, για ένα καλύτερο αύριο, για τις ίδιες και για την κοινωνία ευρύτερα σε όλους τους τομείς. Το φως είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε στεγανά και προκαταλήψεις. Η αλήθεια είναι πανανθρώπινη και πάντα αναδύεται και αναδεικνύεται. Το ίδιο και η γυναίκα του σήμερα που έχει όραμα τη γυναίκα του αύριο.

Ποια είναι η Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη
Η Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Eurolife από τον Νοέμβριο, 2023.

Εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2021 και εργάστηκε στη Διεύθυνση Συμμόρφωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Ακολούθως, ανέλαβε το ρόλο της Διευθύντριας Διαχείρισης Περιουσίας έως τον Οκτώβριο του 2023.

Πριν την ένταξη της στην Τράπεζα Κύπρου, από τον Ιούνιο 2014 μέχρι τον Αύγουστο 2021, υπηρέτησε ως Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Κινδύνων Ομίλου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd, ενώ από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο 2014, υπηρέτησε ως Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου καθώς και Διευθύντρια Συμμόρφωσης στον ίδιο Όμιλο.

Προηγουμένως, εργάστηκε στην KPMG Κύπρου από τον Φεβρουάριο 2007 μέχρι τον Ιούλιο 2009 προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες από τη θέση Manager εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Άρχισε την καριέρα της στην Moore Stephens Chartered Accountants Λονδίνου ως εξωτερικός ελεγκτής από τον Σεπτέμβριο 2000 μέχρι τον Μάρτιο 2003 ενώ τον Απρίλιο 2004 επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης του Mega TV Channel.

Η Αθηνά είναι κάτοχος BSc joint honours Economics & Accountancy από το City University of London, fellow member του Association of Chartered Certified Accountants, Certified Internal Auditor του Institute of Internal Auditors US καθώς και Certified Information Systems Auditor του ISACA.

Πηγή: www.cyprusinsurancenews.com

Send this to a friend