Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Νέα, θαλάσσια τραγωδία μεταναστών, μ’ ένα νεκρό αγοράκι, τρία άτομα ν’ αγνοούνται κι ένα ακόμα πρόσωπο να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο, αποκαλύφθηκε μετά τον εντοπισμό σκάφους με 36 επιβαίνοντες, που έπλεε 58 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου.

Εναντίον του Σύρου πλοηγού το ΤΑΕ Λάρνακας διερευνά, εκτός από αδικήματα λαθρομενάστευσης και υποβοήθησης μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας, και υποθέσεις ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου λόγω αμέλειας κι έκθεσης παιδιού σε κίνδυνο.

Και αυτό, έπειτα από ομολογία σοκ πατέρα, επίσης συριακής καταγωγής, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δύο μέρες πριν από τον εντοπισμό της βάρκας έριξε στη θάλασσα το νεκρό παιδί του, ένα αγοράκι έξι ετών, το οποίο πέθανε πιθανότατα από ασιτία κι έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Οι ισχυρισμοί του πατέρα επιβεβαιώθηκαν και από άλλους επιβαίνοντες της βάρκας. Τη νύχτα μεταξύ της Πέμπτης (29/2) και Παρασκευής (1/3), οι κυπριακές αρχές έλαβαν σήμα για σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο. Στο σημείο έσπευσαν μέλη της Λιμενικής, τα οποία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω θαλασσοταραχής κατάφεραν να μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες με ασφάλεια στη στεριά. Κατά τη λήψη των καταθέσεων, ο πατέρας του εξάχρονου προχώρησε στην σοκαριστική ομολογία. Άλλοι επιβαίνοντες της βάρκας ανέφεραν ότι τρεις άνδρες που ταξίδευαν με το ίδιο σκάφος έπεσαν στη θάλασσα και με αυτοσχέδιες κατασκευές προσπάθησαν να κολυμπήσουν στην στεριά για να φέρουν βοήθεια. Έκτοτε, όμως, τα ίχνη τους αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται δύο από τους επιβαίνοντες. Ο ένας εξ’ αυτών, αναγκάστηκε να πιει θαλασσινό νερό, έπαθε υπερνατρίωση και βρίσκεται διασωληνωμένος σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Η βάρκα ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Συρία στις 20 Φεβρουαρίου και σ’ αυτήν επέβαιναν, μεταξύ άλλων, οκτώ ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και μία εξαμελής οικογένεια. Το σκάφος φέρεται να πλοηγείτο από έναν 22χρονο Σύρο, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας κι εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης. Ο νεαρός επανασυνελήφθη σχετικά με τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας.

Οι ανακριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο οδηγός να συνδέεται μ’ ένα από τα πολλά κυκλώματα διακινητών, τα οποία δρουν το τελευταίο διάστημα στην Μέση Ανατολή, με πλοκάμια και στην Κύπρο. Μέχρι χθες το απόγευμα οι έρευνες από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για εντοπισμό της σορού του εξάχρονου αγοριού και των τριών αγνοουμένων προσώπων απέβησαν άκαρπες.

 

Ο Δήμος Λάρνακας μέσα στα πλαίσια των περιβαλλοντικών του δραστηριοτήτων για ενημέρωση των μαθητών, συνεχίζει το πρόγραμμα «ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ», για 15η χρονιά.

Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, επισκέφθηκαν τον υγροβιότοπο 100 μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Λιβαδιών Κ.Β.

Κατά την επίσκεψη έγινε ενημέρωση στην Εξέδρα Θέασης του Μονοπατιού της Φύσης από Λειτουργό του Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου και τα παιδιά είδαν τα φλαμίνγκο και τις γαρίδες Artemia salina, στη μεγάλη Αλυκή, όπου και πληροφορήθηκαν για τη τροφική αλυσίδα του υγροβιότοπου καθώς και για τις πηγές ρύπανσης.

Επίσης τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα διάφορα είδη φυτών (αλόφυτα, ορχιδέες κ.λ.π. ) που υπάρχουν στη περιοχή.

Στο τέλος της δράσης, δόθηκε ενημερωτικό υλικό για τις Αλυκές Λάρνακας σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

 

Send this to a friend