Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εκτοξεύτηκαν τιμές σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο και καύσιμα
Εκτοξεύτηκαν τιμές σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο και καύσιμα

Εκτοξεύτηκαν τιμές σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο και καύσιμα

Kατά 14 περίπου τοις εκατό έχουν αυξηθεί οι τιμές σε σειρά προιόντων και υπηρεσιών από το 2019 μέχρι και το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Εκτοξεύθηκαν οι τιμές για στέγαση, ηλεκτρισμό και καύσιμα, ενώ ο μοναδικός τομέας στον οποίο παρατηρείται μείωση είναι οι επικοινωνίες.

Η κορυφή του παγόβουνου
Τα χθεσινά τρομακτικά στοιχεία που αφορούσαν την εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου κατά 49% τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα ΠΕΚ, Χρίστο Παπαπέτρου, η αύξηση διεθνώς, έχει προέλθει λόγω της κλιματικής αλλαγής της κλιματικής κρίσης έχει μειωθεί η παραγωγή της ελιάς γύρω στο 70 με 80%.


Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για την πλειοψηφία των νοικοκυριών καθώς μέσα σε λίγα μόνο χρόνια οι αυξήσεις που καταγράφηκαν -περιόρισαν κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ειδικά όταν με αυτές δεν συμβαδίζουν οι μισθοί. Σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή από το 2019 μέχρι το 2023, σημαντικοί τομείς της αγοράς πήραν την ανιούσα. Συνολικά, από το 2019 μέχρι το 2023 είχαμε -κατά μέσο όρο- αύξηση 14% σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Κατά την περίοδο 2019 – 2023, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ανέβηκαν κατά 20%. Στο 32% εκτοξεύθηκαν οι τιμές για στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο και καύσιμα,16% οι μεταφορές και 10% ανέβηκαν τα προϊόντα επίπλωσης και οικιακού εξοπλισμού. Στον τομέα της αναψυχής και του πολιτισμού είχαμε αυξήσεις που άγγιξαν το 12%.

Στον μοναδικό τομέα που παρατηρείται μείωση είναι οι επικοινωνίες, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού και στα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Δείτε το ρεπορτάζ της Χαρούλας Αλέξη:

Πηγή: alphanews

Send this to a friend