Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Α. Παπαχαραλάμπους: Ζητεί έρευνα για μίζες στην πώληση πυρομαχικών (βίντεο)
Α. Παπαχαραλάμπους: Ζητεί έρευνα για μίζες στην πώληση πυρομαχικών (βίντεο)

Α. Παπαχαραλάμπους: Ζητεί έρευνα για μίζες στην πώληση πυρομαχικών (βίντεο)

Σωρεία αντιδράσεων, προκάλεσε το χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, για το μπάχαλο, με την πώληση και εξαγωγή – μαμούθ πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς.

Το μπάχαλο περιλαμβάνει σοβαρές καταγγελίες ενώπιον τριών θεσμών του κράτους.

Οι καταγγελίες αφορούν τη διαδικασία που έτρεξαν την περιόδο 2022 -2023 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας, για την πώληση και εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς, που κρίθηκαν ως μη αναγκαία.

Υπάρχουν καθυστερήσεις έξι μηνών στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τις κυπριακές εταιρείες, που αγόρασαν τα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα ποσότητες να αφεθούν εκτεθειμένες, σε μη προβλεπόμενες συνθήκες για βδομάδες σε στρατόπεδα. Το ΣΙΓΜΑ παρουσίασε έγγραφα που αποδείκνυαν αντιφάσεις στα χαρτιά εισαγωγής και εξαγωγής, δημιουργώντας αμφιβολίες ως προς ποια χώρα είναι ο τελικός προορισμός των πυρομαχικών.

Διαβάστε ακόμη: Μπάχαλο και σοβαρές καταγγελίες για πώληση – μαμούθ πυρομαχικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα νέα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το ΣΙΓΜΑ αφορούν επιστολή, ημερομηνίας, 14 Φεβρουαρίου 2024, που έστειλε το δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαράλαμπους ΔΕΠΕ, εκ μέρους της εταιρείας, όπου κάνει την καταγγελία, προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία αυτή είναι μια εκ των τριών, που υπέγραψαν από μία σύμβαση για την πώληση και εξαγωγή των πυρομαχικών. Υποστηρίζει ότι είναι η εταιρεία, που αναφέρθηκε χθες, τήρησε όλους τους όρους της δικής της συμφωνίας, που αφορούσε ένα μικρό μέρος των πυρομαχικών. Η εταιρεία αυτή έκανε προσφορά και για τις άλλες δύο συμβάσεις, αλλά έχασε τον διαγωνισμό.

Στην επιστολή αυτή, οι νομικοί σύμβουλοι της παραπονούμενης εταιρείας, αφού καταγγέλλουν ότι, οι δύο άλλες εταιρείες δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους των συμβάσεων τους, προβάλει τον πρωτάκουστο ισχυρισμό ότι τον Σεπτέμβριο του 2023, μία εκ των δύο άλλων εταιρειών πλησίασε τον πελάτη τους, για να τους πωλήσει τα εμπορεύματα. Δηλαδή αυτό που πήρε το συμβόλαιο, πήγε και βρήκε τον άλλο προσφοροδότη και του είπε να του πουλήσει τα πυρομαχικά. Το γεγονός, όπως αναφέρεται στην επιστολή, υποδηλώνει πως δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα.

Ακολούθως, αναφέρεται στις παρατάσεις που δόθηκαν στις άλλες δύο εταιρείες, γεγονός, που θέτει τον πελάτη τους σε μειονεκτική θέση. Αλλού στην επιστολή, αναφέρεται επί λέξει, ότι “το Υπουργείο Άμυνας οφείλει να τηρεί αποστάσεις από τη διαπλοκή και διαφθορά και να μην αφήνει έστω και το παραμικρό υπονοούμενο”.

Το δεύτερο έγγραφο που δημοσίευσε το ΣΙΓΜΑ είναι μία από τις επιστολές που στάληκαν από το ίδιο δικηγορικό γραφείο, στην Ελεγκτική Υπηρεσία ημερομηνίας, 2 Οκτωβρίου 2023.

Αφού καταγγέλλει τις διευκολύνσεις του υπουργείου προς τις άλλες εταιρείες, επιμένει ότι η Αναθέτουσα Αρχή, «είναι υπόλογη σε λάθη και παραλείψεις, καταστρατηγώντας το πνεύμα και το γράμμα του νόμου».

Το τρίτο έγγραφο, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου είναι απαντητική επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην πρώτη επιστολή, που είχε στείλει το δικηγορικό γραφείο. Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τα θέματα που εγείρονται θα διερευνηθούν και ότι τυχόν διαπιστώσεις/ παρατηρήσεις θα υποβληθούν στην Αναθέτουσα Αρχή του διαγωνισμού”, δηλαδή το Υπουργείο Άμυνας. “Εάν απαιτηθεί, θα περιληφθεί σχετική αναφορά σε ειδική έκθεση της υπηρεσίας”, καταλήγει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο κύριος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, μετά το χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ μας, βγήκε ανοικτά, εκ μέρους της εταιρείας, ως νομικός της εκπρόσωπος, και προέβη σε πολύ σοβαρές καταγγελίες, δεν μένει στα περί ενδεχόμενης ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά εκφράζει και υποψίες για ενδεχόμενες μίζες στον διαγωνισμό, ισχυρισμούς που βεβαίως δεν υιοθετούμε, σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας του καθενός, αλλά τις μεταδίδουμε για σκοπούς διαφάνειας για ένα θέμα που αφορά το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να γίνει πλήρης διερεύνηση από τους αρμοδίους.

Σημειώνεται ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Στυλιανού, επανέλαβε τη θέση του Υπουργείου, ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε σχέση με τον διαγωνισμό. Επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην φόρτωση και εξαγωγή των πυρομαχικών. Ενημέρωσε πως έχουν πληρωθεί, πλέον όλα τα οφειλόμενα από τις εταιρείας, όπως και οι επιβαρύνσεις, λόγω της καθυστέρησης και ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει και η εξαγωγή των πυρομαχικών.

Στη Βουλή το θέμα

Μετά τις αποκαλύψεις του Σίγμα, το θέμα θα συζητηθεί αύριο ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Βουλευτές δηλώνουν πως θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον Υπουργό Άμυνας, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.

Ενήμερο, για το ρεπορτάζ του σταθμού μας, δηλώνει και το Προεδρικό, που επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί, παραπέμποντας στο υπουργείο Άμυνας που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να ενημερωθεί πλήρως.

 

Send this to a friend