Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στη Πάτρα όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία από το Δήμο Λάρνακας
Πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, κατά την οποία αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2024 – 2028.
Το Δήμο Λάρνακας εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παντελής Χειμωνίδης, ο οποίος και εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος ο κ. Ανδρέας Στεργίου – Δήμαρχος Αργιθέας, Αντιπρόεδρος ο κ. Παντελής Χειμωνίδης – Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, Γραμματέας ο κ. Τάσος Καγιάογλου – Δήμαρχος Παρανεστίου Δράμας ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο πλαισιώνουν οι κ.κ. Στάθης Κούλης – Δήμαρχος Γορτυνίας, Μίμης Σκορδόπουλος από τον Δήμος Αγρινίου, Γιάννα Καλημέρη από τον Δήμο Θέρμου, Κώστας Καψάλης από τον Δήμο Πωγωνίου, Ζωή Μαρίγγου από το Δήμο Ηράκλειας και Λάμπρος Παλάντζας από το Δήμο Δεσκάτης.
Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ιδρύθηκε το 2012, με έδρα τον Δήμος Δωρίδος, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας πόσιμου νερού στην Ελλάδα.
Κύριο μέλημα του Δικτύου αποτελεί η περαιτέρω διεύρυνσή του, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη συνεργασίας, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Δήμων.
Οι Δήμοι που εντάσσονται στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, επωφελούνται πολλαπλά, καθώς η συμμετοχή σε ένα Δίκτυο με κοινές αξίες και στόχους για την υλοποίηση περιβαλλοντικών βελτιώσεων, συνεπάγεται την ανταλλαγή γνώσεων και τον προσδιορισμό των βέλτιστων τρόπων αντιμετώπισης κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Η συμμετοχή συμβάλει στην ενημέρωση των δημοτών, τόσο για την άμεση όσο και την έμμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι Δήμοι – μέλη έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ήπια τουριστική ανάπτυξη στις λίμνες, καθώς επίσης να συμμετάσχουν σε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα ανάπτυξης.
Βασικός στόχος του Δικτύου, είναι η προστασία των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αειφόρος ανάπτυξη και η ευαισθητοποίηση των δημοτών, έτσι ώστε οι δράσεις του να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και οφέλη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Το Δίκτυο αριθμεί έως σήμερα 45 Μέλη από Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Βουλγαρία και Αλβανία.