Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναστολή έργων στο Παττίχειο Πάρκο ζήτησαν από τον Βύρα οι Οικολόγοι (φώτο)
Αναστολή έργων στο Παττίχειο Πάρκο ζήτησαν από τον Βύρα οι Οικολόγοι (φώτο)

Αναστολή έργων στο Παττίχειο Πάρκο ζήτησαν από τον Βύρα οι Οικολόγοι (φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ν’ ανασταλούν τα έργα που ξεκίνησαν για αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου, στη Λάρνακα, ζήτησε σήμερα το πρωί από τον δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Βύρα, αντιπροσωπεία της επαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μ’ επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Περδίκη.

 

Στη συζήτηση κατατέθηκε εκ μέρους του κινήματος τεκμηριωμένη κριτική για τις σχεδιαζόμενες κατασκευές στο Παττίχειο Πάρκο και υποβλήθηκε πρόταση για αναστολή των έργων. «Ζητήσαμε την άμεση αναστολή των έργων, τη διενέργεια πλήρους μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον καθώς και ειδική οικολογική αξιολόγηση, αφού ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής περιοχής προστασίας της φύσης Νατούρα 2000.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, προνοείται δημόσια διαβούλευση, σε δύο στάδια, για να ακουστεί και η θέση των πολιτών, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων», τονίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων.

Στη συνάντηση με τον κ.Βύρα, οι Οικολόγοι ζήτησαν ν’ αλλάξουν τα σχέδια για αναδιαμόρφωση του πάρκου. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν όπως ληφθεί οριστική απόφαση για κατάργηση των γηπέδων (παρόλο που προκαταρκτικά έχει παρθεί μια τέτοια απόφαση), του skatepark και του εστιατορίου.

Επιπρόσθετα, ζητήθηκε όπως καταργηθούν οι χώροι στάθμευσης. «Αντί για εστιατόριο εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, πιστεύουμε ότι ένα μικρό αναψυκτήριο με υλικά που να συνάδουν με τον χώρο, θα ήταν υπεραρκετό.

Στόχος του έργου θα πρέπει να είναι η μείωση του σφραγίσματος της γης. Η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι πως αν μετά από αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές στους σχεδιασμούς, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες εκ μέρους των πολιτών, τότε θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η επαρχιακή επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων σημειώνει ότι δεν την πτοεί το επιχείρημα ότι θα υπάρξει κόστος, τονίζοντας ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν σ’ αυτούς που πήραν αυτές τις ατεκμηρίωτες και λανθασμένες, όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεις.

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, στις 7μ.μ., είναι προγραμματισμένη εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας η επίσημη παρουσίαση του έργου «Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττίχειου Πάρκου», κατά την οποία θα ακουστούν οι απόψεις και των τριών εμπλεκόμενων κυβερνητικών τμημάτων, δηλαδή Περιβάλλοντος, Δασών και Ταμείου Θήρας.

Η παρουσίαση του έργου θα γίνει στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας. Οι τοπικές αρχές προγραμματίζουν να μετατρέψουν το Παττίχειο στο μεγαλύτερο πάρκο σ’ όλη την Κύπρο.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Send this to a friend