Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέος διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Ακρόπολης – Αλκής στη Λάρνακα
Νέος διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Ακρόπολης – Αλκής στη Λάρνακα

Νέος διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Ακρόπολης – Αλκής στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από την αρχή προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ανάπλαση (κι ενοποίηση) των πλατειών Ακρόπολης – Αλκής και των γύρω δρόμων, στο κέντρο της Λάρνακας. 

Ο δήμος της πόλης είχε προκηρύξει τον αρχικό διαγωνισμό στις 8 Νοεμβρίου 2023, αλλά η διαδικασία στέφθηκε με αποτυχία, καθότι υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά, η οποία κρίθηκε άκυρη. Βασικό πρόβλημα ήταν και σε αυτήν την περίπτωση η χαμηλή εκτίμηση δαπάνης και ως εκ τούτου η τοπική αρχή αναγκάστηκε να ακυρώσει τον αρχικό διαγωνισμό και να προκηρύξει νέο με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 450 χιλιάδες ευρώ.


Η επαναπροκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου και οι προσφοροδότες έχουν προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι τις 26 Μαρτίου 2024. Από 3.100.000 ευρώ που ήταν η εκτιμώμενη δαπάνη, πλέον ανέβηκε στα 3.550.000 ευρώ. Είναι βέβαιο πως η αρνητική αυτή εξέλιξη θα επιφέρει καθυστέρηση κάποιων μηνών στην έναρξη των κατασκευαστικών έργων.

Με τα νέα οικονομικά δεδομένα, όμως, πιστεύεται ότι θα διεκπεραιωθεί κανονικά η προκήρυξη και θα υπάρξει κατακύρωση κι έναρξη εργασιών μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Το συμβόλαιο αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αναβάθμιση συστήματος όμβριων υδάτων, αναβάθμιση και υπογειοποίηση υποδομών και δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, καθώς και τον εξωραϊσμό και την βελτιστοποίηση της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου, την εγκατάσταση υδάτινου στοιχείου και την τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού.

Το υπό αναφορά έργο, το οποίο αποτελεί φυσική συνέχεια του έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑμεΑ – Φάση Β’», αναμένεται να επιλύσει σοβαρά θέματα σε σχέση με την ομαλή και ασφαλή διακίνηση πεζών και οχημάτων και ιδιαίτερα στην εφαρμογή όλων των διευκολύνσεων για ΑμεΑ.

Παράλληλος στόχος του έργου είναι και η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και της περιοχής. Πέραν από τις πλατείες Ακρόπολης και Αλκής, θα αναμορφωθούν και οι οδοί Λουκή Ακρίτα, Ορφέως Γλάδστωνος (τμήμα), Ερμού (τμήμα), Κωνσταντίνου Καλογερά (τμήμα) και λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου (τμήμα).

 

Send this to a friend