Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηένου, από την 1η έως τις 2 Φεβρουαρίου 2024 η 6η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «UPARTICIPATE».

Το Πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια της πρόσκλησης προγραμμάτων CERV-2021-CITIZENS-TOWN για τα Δίκτυα Πόλεων. Σ’ αυτό ο Δήμος Αθηένου μετέχει ως εταίρος, με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο MANISES της Ισπανίας, πόλη δίπλα από τη Βαλένθια.

Ο Δήμος φιλοξένησε 14 συμμετέχοντες από 5 χώρες και 6 οργανισμούς. Εκτός από τον Δήμο  Αθηένου και τον Δήμο Manises της Ισπανίας, συμμετέχουν ως εταίροι στο Πρόγραμμα άλλοι έξι οργανισμοί, o Δήμος OPCINA KALNIK OPCINSKO VIJECE KALNIK της Κροατίας, o Δήμος Χανίων Ελλάδας,  ο οργανισμός Balkan Agency for Sustainable Development που αντιπροσωπεύει τον Δήμο Tran της Βουλγαρίας  και οι οργανισμοί Association for Developing Voluntary Work Novo Mesto της Σλοβενίας, ASOCIATIA SCOUT SOCIETY της πόλης Targu Jiu της Ρουμανίας και Mozaika   platform   for   the   promotion   of   jewish   culture που αντιπροσωπεύει τον Δήμο Barcelona της Ισπανίας. Ένας από τους συμμετέχοντες φορείς δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνάντηση στην Αθηένου. Βασικό θέμα του προγράμματος είναι η συμμετοχή των πολιτών και η κοινωνική ένταξη εθνικών μειονοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Η προγραμματισμένη διήμερη συνάντηση των εταίρων είχε πλούσια και ποικίλη ημερήσια διάταξη, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων παρουσιάσεις με αφηγήσεις από παιδιά μετανάστες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Αθηένου και από ενήλικες μετανάστες στην Αθηένου και παρακολούθηση διαδικασίας παρασκευής χαλλουμιού από εθελόντριες και ξενάγηση στην οικία του Καλλίνικου Μοναχού.

Επίσης πραγματοποιήθηκε δημιουργικό εργαστήρι όπου οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν διάφορες προτεινόμενες δράσεις και ανέλυσαν διαφορετικούς τομείς βελτίωσης με την ενσωμάτωση μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης όσον αφορά τη μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους συμμετέχοντες.

Επιπρόσθετα, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, η κ. Αιμιλία Στροβολίδου, βοηθός υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες παρουσίασε το θέμα με τίτλο «Άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν: Πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου στην Κύπρο».

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο του Δήμου Αθηένου, να γευτούν την κυπριακή κουζίνα και να ενημερωθούν για την ημικατοχή και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου της Αθηένου.

Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι €148.000 και καλύπτεται 100% από Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 

Ρίγη, συγκίνηση αλλά και περηφάνια νιώσαμέ όσοι βρέθηκε χθες και το Σάββατο στο Αθλητικό Κέντρο Κίτιον  στη Λάρνακα στο διήμερο 6ο φιλανθρωπικό τουρνουά της Σχολής «Μακεδονία Τάεκβοντο Αντρέας Γιάλλουρος όπου μαζί με τους γονείς του μικρού Αντρέα ο εκπαιδευτής της Σχολής κ. Γιάννης Δημητρίου, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά εις μνήμη του μικρού πρωταθλητή που έφυγε μόλις σε ηλικία 13 χρόνων τον Αύγουστο του 2017.

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τάεκβοντο Κύπρου.

Το μεγάλο αυτό τουρνουά όπως προανέφερα είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάριου Νοσοκομείου.

Οι συμμετέχοντες αθλητές ξεπέρασαν τους 450 και προέρχονταν από Κύπρο, Ελλάδα, και Λίβανο και αγωνίστηκαν πρώτα και πάνω απ’ όλα, για τα παιδιά που δίνουν τον δικό τους Αγώνα Ζωής, ενάντια στον καρκίνο και την λευχαιμία.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και σε αυτή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας οι Βουλευτές Λάρνακας κ.κ. Ανδρέας Αποστόλου και Πρόδρομος Αλαμπρίτης, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων της Παιδοογκολογικής Μονάδας κ. Λουίζα Στεφανίδου και πλήθους κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Λάρνακας κ. Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι πρέπει να σεβόμαστε πάνω όλα αυτά τα παιδιά  και τους ήρωες γονείς τους τονίζοντας, ότι τα αξιώματα είναι προσωρινά για αυτό ας φροντίσουμε εμείς που τα κατέχουμε όσο χρόνο τα κατέχουμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά.

Συγκίνηση και δέος προκάλεσε στην ομιλία της η μητέρα του μικρού Αντρέα Φρόσω Γιάλλουρου, η οποία δίνει καθημερινά μαθήματα ζωής και ένα ηχηρό μήνυμα για τους μικρούς ήρωες που παλεύουν καθημερινά πίσω από τις κλειστές πόρτες των νοσηλευτηρίων. Ας ευχηθούμε και εμείς με τη σειρά μας συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο σ’ αυτούς όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό τον ιερό σκοπό.

 


 

 

Send this to a friend