Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρώτο βραβείο για ντοκιμαντέρ του Λυκείου Λιβαδιών στο Φεστιβάλ Ολυμπίας
Πρώτο βραβείο για ντοκιμαντέρ του Λυκείου Λιβαδιών στο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Πρώτο βραβείο για ντοκιμαντέρ του Λυκείου Λιβαδιών στο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Το πρώτο βραβείο της Camera Zizanio στο Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό Τμήμα στην ηλικιακή κατηγορία 13-16 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Μνήμης Αντίσκηνο» του Λυκείου Λιβαδιών, στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που διοργανώθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 4-9 Δεκεμβρίου 2023.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τη βράβευση, αναφέρεται ότι το ίδιο ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε προηγουμένως στην Κύπρο στο AEI Film Festival, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι το ντοκιμαντέρ «Μνήμης Αντίσκηνο», δημιουργήθηκε από μαθητές του Περιφεριακού Λυκείου Λιβαδιών Λάρνακας, στα πλαίσια του 6ου κύκλου των κινηματογραφικών εργαστηρίων ΣΥΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ και είχε επιλεγεί από το Φεστιβάλ Ολυμπίας  (https://olympiafestival.gr) για να προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό του Τμήμα.

Την καθοδήγηση των μαθητών που εργάστηκαν για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, είχαν οι φιλόλογοι Δέσπω Γιαννάκη και Νάσια Κωνσταντινίδου. Οι μαθητές του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών, συν-δημιουργοί της ταινίας, Δαμιανός Κατσιαντώνης, Γιώργος Κκαΐλης, Ειρήνη Μώρου, Δέσποινα Σιναπίδη, Μαρίνα Τοσουνίδου, Έλενα Αδάμου και Αγγέλα Γιλμάζ, εκπροσωπήθηκαν στον Πύργο Ηλείας, από τη συμμμαθήτριά τους Ειρήνη Χριστοφή από την Άχνα.

Σύμφωνα με την ομάδα των δημιουργών του «Μνήμης Αντίσκηνο», το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη. Μηνύματα που δεν αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά και όλους τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν εξαιτίας των πολέμων. Αυτό συμβολίζει και το γλυπτό αντίσκηνο του καλλιτέχνη Πάμπου Μίχλη στο Δασάκι Άχνας που ήταν και το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ, αναφέρεται.

Εξάλλου, δύο μαθήτριες από την Κύπρο, η Ειρήνη Χριστοφή απο το Λύκειο Λιβαδιών (Α’ Βραβείο ΣΥΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ 2023) και η Εμμέλεια Χατζηαράπη από το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’, Δασούπολης (Β’ Βραβείο ΣΥΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ 2023), κατα τη διάρκεια της εβδομάδας 4-8 Δεκεμβρίου εργάστηκαν για το Mythos Project, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολυμπίας, σε πολυεθνικές ομάδες υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών δημιουργίας ταινιών από Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν παρουσιάστηκαν στο κοινό το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Send this to a friend