Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αντώνης Μανδρίτης: Η καλύτερη, διαχρονικά, ανάμνηση είναι η προσπάθεια να υπηρετήσεις τον τόπο σου
Αντώνης Μανδρίτης: Η καλύτερη, διαχρονικά, ανάμνηση είναι η προσπάθεια να υπηρετήσεις τον τόπο σου

Αντώνης Μανδρίτης: Η καλύτερη, διαχρονικά, ανάμνηση είναι η προσπάθεια να υπηρετήσεις τον τόπο σου

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Μετά την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Αντώνη Μανδρίτη “Από τις Βουλευτικές του 2021 στις  Προεδρικές του 2023 – Μια αναδρομή στην νεότερη και σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου”, το Larnakaonline επικοινώνησε μαζί του και σας παρουσίαζει μία πολύ ιδιαίτερη συνέντευξη με τον Πρέσβη.

Μία συνέντευξη για το έργο του, για τη σταδιοδρομία του αλλά και για το πως βλέπει ο ίδιος τη χώρα μας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και γενικά την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου.

1/ Μιλήστε μας για εσάς και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Εισήλθα στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1998 και υπηρέτησα για 9 συνεχόμενα χρόνια στις Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας στο Πεκίνο , την Πόλη του Μεξικού και το Τέλ Αβίβ. Αργότερα υπηρέτησα ως Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη . Από τον Οκτώβριο του 2021 υπηρετώ ως Πρέσβης – Ύπατος Αρμοστής της Κ. Δ στην Πρετόρια .

2/ Τι κρατάτε μέχρι σήμερα από τη διπλωματική σας πορεία;

Η καλύτερη , διαχρονικά , ανάμνηση είναι η προσπάθεια να υπηρετήσεις τον τόπο σου . Είναι μια δύσκολη και συνάμα ωραία προσπάθεια . Και βεβαίως η αποδοχή της Κύπρου σε οποία χώρα βρίσκεσαι είναι κάτι το συγκινητικό .

3/ Τι θέση κατέχει στη ζωή σας το συγγραφικό σας έργο;

Η ανάγνωση αλλά και η συγγραφή είναι κάτι που «απελευθερώνει» τον άνθρωπο . Είναι η στιγμή που συγκεντρώνεις και εκφράζεις τις σκέψεις σου για να γίνει αργότερα ο αναγνώστης κοινωνός αλλά και κριτής των απόψεων σου . Η συγγραφή είναι κάτι που με παθιάζει.

4/ Πως θα μπορούσε η Κύπρος να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κράτος;

Η Κύπρος εξελίσσεται διαχρονικά και διαρκώς σε σύγχρονο κράτος . Πρωτοπόρος σε αυτό είναι ο ίδιος ο κυπριακός λαός με σκληρή και διαρκή προσπάθεια . Η διαρκή επαφή μας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα σίγουρα μας δίνει την γνώση για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων .

5/ Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα μας;

Διαρκώς υπάρχουν πράγματα που χρήζουν βέλτιστων πρακτικών. Η διαρκής προσπάθεια μας είναι η ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό , ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο . Για να γίνουμε ακόμη  πιο ελκυστικός προορισμός από πολλές απόψεις . Η «καλύτερη συνταγή « είναι η ποιότητα και τα χαρίσματα του λαού μας .

6/ Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου;

Η Κύπρος εξελίσσεται ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία . Σίγουρα πολιτικά επηρεάζεται πλέον και   από  τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ε.Ε αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι . Το  πλέον σημαντικό είναι η προσήλωση μας στην εξυπηρέτηση του ίδιου του λαού με σεβασμό στα θέσμια , για να υπηρετείτε πάντοτε το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον .

7/ Βλέπετε «φως» στο «τούνελ» του κυπριακού;

Για αυτό θα πρέπει η Άγκυρα να αντιληφθεί ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου αλλά και της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή . Ταυτόχρονα πρέπει να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση για να εξευρεθεί μια λύση που να συνάδει με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και ασφαλώς το κοινοτικό κεκτημένο .

8/ Είναι η Κύπρος, το καταφύγιο σας;

Η σκέψη μου βρίσκεται στην γενέτειρα μου , Έγκωμη Αμμοχώστου . Στις ακρογιαλιές της Σαλαμίνας και τον Απόστολο Βαρνάβα. Μετά την εισβολή βρεθήκαμε στην Ξυλοτύμβου όπου μεγάλωσα και είναι το αγαπημένο «καταφύγιο» μου . Διαμένω σήμερα στο δήμο Λιβαδιών που παρουσιάζει επίσης αξιόλογη δραστηριότητα . Αγαπάω την πόλη και επαρχία Λάρνακας που μας φιλοξενεί .

Send this to a friend