Home ΛΑΡΝΑΚΑ Περιβαλλοντική έγκριση για κατεδαφίσεις πήρε και η Σύνεργκαζ
Περιβαλλοντική έγκριση για κατεδαφίσεις πήρε και η Σύνεργκαζ

Περιβαλλοντική έγκριση για κατεδαφίσεις πήρε και η Σύνεργκαζ

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα πιο κοντά στην πλήρη απαλλαγή της από τις δεξαμενές υγραερίου βρίσκεται η Λάρνακα, αφού η εταιρεία Σύνεργκαζ εξασφάλισε έγκριση για κατεδάφιση των δικών της εγκαταστάσεων, στα ανατολικά παράλια της πόλης.

Στις 29 Νοεμβρίου το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε το πράσινο φως για την κατεδάφιση και αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεων της εν λόγω εταιρείας, εκδίδοντας θετική γνωμάτευση υπό όρους. Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για έκδοση άδειας κατεδάφισης από το Δήμο Λάρνακας και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι εργασίες.


Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης, η οποία θ’ αποτελέσει το προτελευταίο βήμα πριν το οριστικό τέλος της παρουσίας των δεξαμενών και των συναφών υποδομών στο παραλιακό μέτωπο.

Μετά την Σύνεργκαζ, σειρά θα πάρει η εταιρεία Ίντεργκαζ, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για εξασφάλιση περιβαλλοντικής έγκρισης και άδειας κατεδάφισης, προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες κατεδάφισης στις δικές της εγκαταστάσεις.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποσυναρμολόγησης και των εγκαταστάσεων της Ίντεργκαζ, η Λάρνακα θ’ απαλλαχτεί οριστικά απ’ όλες τις οχληρές (κι επικίνδυνες) εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, που κρατούσαν «εγκλωβισμένη» μια παραλιακή περιοχή μήκους τριών χιλιομέτρων για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική έγκριση της Σύνεργκαζ, το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατεδάφιση και αποξήλωση υφιστάμενης εγκατάστασης αποθήκευσης και διανομής υγραερίου. Η άμεση περιοχή μελέτης βρίσκεται στο ανατολικό παραλιακό τμήμα του Αστικού Συγκροτήματος Λάρνακας, επί του κύριου δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας.

Η εγκατάσταση που θ’ αποξηλωθεί οριοθετείται στα βόρεια από την εγκατάσταση της εταιρείας Intergaz, στα νότια από τη ζώνη προστασίας του ποταμού Αρχάγγελου – Καμίτση και στα δυτικά από το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Οι εργασίες αποξήλωσης θα περιλαμβάνουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τα γραφεία διοίκησης, τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης υγαερίου, μονάδα πλήρωσης φιαλών υγραερίου, μονάδα συντήρησης φιαλών υγραερίου, αντλιοστάσιο για μεταφορά προϊόντων στα βυτιοφόρα, δίκτυο υπέργειων σωληνώσεων πυρόσβεσης και υγραερίου, αντλιοστάσια (υγραέριο, νερό πυρόσβεσης), μεταλλικά υπόστεγα, κλειστούς κτιστούς αποθηκευτικούς χώρους με μεταλλικό σκελετό, τσιμεντένιες λεκάνες ασφαλείας περιμετρικά των δεξαμενών, δικτυωτή περίφραξη περιμετρικά του τεμαχίου και άλλες μικρότερες υποδομές.

Με την ολοκλήρωση των έργων κατεδάφισης στις εγκαταστάσεις των δύο υπό αναφορά εταιρειών, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αποκατάσταση του εδάφους της περιοχής και παράλληλα ενεργοποίησης των διαδικασιών ανάπτυξης των ιδιωτικών τεμαχίων. Από τον περασμένο Μάιο η περιοχή όπου φιλοξενούσε για δεκαετίες ολόκληρες τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και υγραερίου έχει απαλλαγεί από την οδηγία επικινδυνότητας Σεβέζο.

 

 

 

Send this to a friend