Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το ΣΥΛ αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τις απώλειες νερού στα Λεύκαρα
Το ΣΥΛ αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τις απώλειες νερού στα Λεύκαρα

Το ΣΥΛ αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τις απώλειες νερού στα Λεύκαρα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στην ανάληψη της υδατοπρομήθειας του νέου Δήμου Λευκάρων από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ), την ερχόμενη άνοιξη, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης, για την τοπική αυτοδιοίκηση, εναποθέτουν πλέον όλες τις ελπίδες τους οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το σοβαρό πρόβλημα, με τις απώλειες μεγάλων ποσοτήτων πόσιμου νερού, εξαιτίας του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου υδρευτικού συστήματος της περιοχής.

Παρά τα μέτρα που έχει πάρει τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Λευκάρων, το πρόβλημα με τις απώλειες νερού περιορίστηκε μονάχα γύρω στο 5% – 10%, γι’ αυτό και η τεχνογνωσία που διαθέτει το ΣΥΛ, φαντάζει ως η μόνη λύση για να επιλυθεί το θέμα ριζικά. Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης ο Δήμος Λευκάρων θα συνενωθεί με τις κοινότητες Κόρνου, Δελίκηπου, Κάτω Λευκάρων, Σκαρίνου, Βάβλας και Λάγιας, περιοχές όπου διαχρονικά παρατηρούνταν απώλειες πόσιμου νερού.

Μετά την συνένωση, ο νέος Δήμος Λευκάρων θα έχει πληθυσμό γύρω στις 4.000 κατοίκους και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σ’ έκταση δήμους της Κύπρου. Ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι το πρόβλημα με τις απώλειες νερού παραμένει, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από πλευράς δήμου.

«Ως ένα βαθμό έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αφού οι εργασίες που έχουμε κάνει στο υδρευτικό σύστημα της περιοχής μας απέδωσαν καρπούς, έστω σ’ ένα ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10%.

Η συνεργασία που είχαμε για το ζήτημα αυτό με τεχνικούς του Τμήματος Υδάτων και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας είχε θετικά αποτελέσματα, αφού η τεχνική τους υποστήριξη αποδείχθηκε σημαντική ώστε να περιοριστούν κάπως οι απώλειες νερού.

Επίσης, έχουμε ενισχύσει την παροχή υδατοπρομήθειας προς τους δημότες με αδειοδοτημένες διατρήσεις, γεγονός που αύξησε την ποσότητα αποθήκευσης νερού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να μην έχουμε τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων», σημείωσε ο κ. Σοφοκλέους.

Όλες οι ελπίδες στο ΣΥΛ

———————————-    

Η ανάληψη της υδατοπρομήθειας του νέου Δήμου Λευκάρων, από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, (αυτό εκτιμάται να γίνει τον Μάρτιο του 2024), στα πλαίσια της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργεί αισιοδοξία ότι επιτέλους το πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί την ορεινή περιοχή Λάρνακας θ’ αντιμετωπιστεί σε βάθος.

Ο Σ. Σοφοκλέους εξέφρασε την άποψη, ότι η σταδιακή αντικατάσταση ολόκληρου του υδρευτικού συστήματος του δήμου, που θα προκύψει από τις συνενώσεις αποτελεί μονόδρομο, μέσα από έναν σωστό σχεδιασμό και με την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη.

Send this to a friend