Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μαθητές στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης
Μαθητές στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης

Μαθητές στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τ’ οξύ πρόβλημα του υπερπληθυσμού ταλανίζει τα σχολεία της ανατολικής περιφέρειας Λάρνακας (Λιβαδιών και Ορόκλινης). Χθες το πρωί, γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης, πραγματοποίησαν μονόωρη εκδήλωση έξω από τις τάξεις τους, διαμαρτυρόμενοι ότι ενώ το υπό αναφορά δημοτικό σχολείο είναι χωρητικότητας περίπου 300 μαθητών, σ’ αυτό φοιτούν πέραν των 400 μαθητών.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις, χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού θ’ αυξάνεται στα σχολεία των περιοχών αυτών λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης που παρατηρείται. Γι’ αυτό και η ανέγερση δεύτερου δημοτικού σχολείου στην Ορόκλινη φαντάζει επιτακτική ανάγκη.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής γονέων για το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης, Γιάννος Ιωάννου, δήλωσε ότι στο υφιστάμενο δημοτικό σχολείο της κοινότητας φοιτούν 440 μαθητές σε ένα σχολικό κτήριο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 300 μαθητές. Όπως ανέφερε, έχουν αναιρεθεί όλες οι τάξεις κοινής χρήσης, δηλαδή οικοκυρικών, υπολογιστών, μουσικής και ως εκ τούτου τα παιδιά στοιβάζονται για να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες.

«Το πιο τραγικό είναι πως για τα παιδιά μεταναστευτικής βιογραφίας, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας γίνεται στη σκηνή του θεάτρου της αίθουσας πολλαπλής χρήσης. Γι’ αυτό γίνονται σκέψεις να μεταφερθεί μία επιπλέον λυόμενη αίθουσα για να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες, την στιγμή που ήδη στο σχολείο λειτουργούν άλλες τρεις λυόμενες αίθουσες.

Η κατάσταση είναι τραγική», σημείωσε ο κ.Ιωάννου. Περαιτέρω, ανέφερε ότι στην Ορόκλινη λειτουργεί ένα νηπιαγωγείο που φιλοξενεί 100 παιδιά, τα 25 από τα οποία βρίσκονται σε λυόμενη αίθουσα. Ο κ.Ιωάννου υποστήριξε ότι έχουν εξευρεθεί δύο κατάλληλοι χώροι για ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου στην Ορόκλινη, αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν επέδειξε ακόμα το ανάλογο ενδιαφέρον. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως εφόσον δεν τροχιοδρομηθεί σύντομα το αίτημα για δεύτερο δημοτικό στην Ορόκλινη, τότε η συντονιστική επιτροπή θα κλιμακώσει τα μέτρα της. Α

πό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής είπε ότι το δημοτικό της κοινότητας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της Κύπρου. «Είναι ένα σχολείο μαμούθ. Έχουμε περίπου 50 δασκάλους και δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης ούτε γι’ αυτούς, ούτε για τους γονείς που έρχονται να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Η υπουργός μας είπε ότι αποφάσισε να κάνει σχολείο στα Λιβάδια. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να γίνει σχολείο στα Λιβάδια. Θέλουμε, όμως, και στην Ορόκλινη καινούργιο σχολείο, το οποίο διεκδικούμε από το 2009. Τότε οι μαθητές μας ήταν 200, σήμερα διπλασιάστηκαν. Έχουμε μαθητές από 33 διαφορετικές χώρες κι αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι το έργο της διεύθυνσης του σχολείου», υπογράμμισε ο κ.Φακοντής. Στην εκδήλωσή διαμαρτυρίας των μαθητών παρευρέθηκαν και βουλευτές της Λάρνακας.

Το αίτημα της Ορόκλινης για νέο δημοτικό σχολείο αναμένεται να διαβιβαστεί προσεχώς με κάθε επισημότητα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Υπουργού Παιδείας. Ο Νεόφυτος Φακοντής δήλωσε ότι την δεδομένη στιγμή στην Ορόκλινη παρατηρείται τεράστια οικοδομική ανάπτυξη, αφού κτίζονται πέραν των 400 διαμερισμάτων κι επαύλεων. «Πού θα πάνε σχολείο τα παιδιά αυτών που θα κατοικήσουν προσεχώς στην Ορόκλινη;

Στην περιοχή του παραλιακού δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, που καλύπτει τις περιοχές Λιβαδιών και Ορόκλινης, παλαιότερα υπήρχαν περίπου 40 αιτήσεις μηνιαίως για άδειες οικοδομής. Σήμερα υποβάλλονται γύρω στις 160 αιτήσεις. Δεν βλέπουν οι αρμόδιοι αυτήν την ανάπτυξη και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια;», διερωτήθηκε ο κοινοτάρχης Ορόκλινης.

 

 

Send this to a friend