Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Ο ΚΟΑΠ ενέκρινε τις πλήρες αιτήσεις αγροτών για δύο “Καθεστώτα”
Ο ΚΟΑΠ ενέκρινε τις πλήρες αιτήσεις αγροτών για δύο “Καθεστώτα”

Ο ΚΟΑΠ ενέκρινε τις πλήρες αιτήσεις αγροτών για δύο “Καθεστώτα”

Την έγκριση των πλήρων αιτήσεων για την τρίτη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1«Επενδύσεις, που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και της δεύτερης προκήρυξης του Καθεστώτος 6.1 «Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών», που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), με τον Οργανισμό να επισημαίνει ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα θα συνεχιστεί, ανάλογα με την ανταπόκρισή των ενδιαφερομένων.

Σημειώνεται ότι η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 σε συνεργασία  με τον ΚΟΑΠ είχαν προχωρήσει στην τρίτη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 και στη δεύτερη προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1, με την παραλαβή των αιτήσεων και για τα δύο Καθεστώτα να ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Προστίθεται ότι για άλλη μια φορά, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες με αποτέλεσμα να παραληφθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι παραλήφθηκαν 562 αιτήσεις για το Καθεστώς 4.1 και 293 αιτήσεις για το Καθεστώς 6.1, ενώ νέο στοιχείο στη διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων ήταν το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, όλα έγιναν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΚΟΑΠ.

Αναφέρεται ότι η μεγάλη απήχηση που υπήρξε είχε καταδείξει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του Καθεστώτος 4.1 ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ και του Καθεστώτος 6.1 ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ ήταν πολύ μικρός για να καλύψει τη ζήτηση.

Προστίθεται ότι ο Επίτροπος, αντιλαμβανόμενος από νωρίς την ανεπάρκεια των διαθέσιμων κονδυλίων, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και εισηγήθηκε όπως αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.

Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάγεται η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε αποφασίσει τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων με σκοπό να καλυφθεί πλήρως η αυξημένη ζήτηση που παρουσιάστηκε.

Σημειώνεται ότι παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων και την πολυπλοκότητα των ελέγχων που απαιτούνται για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων αιτήσεων, κατέστη εφικτό να ξεκινήσει η διαδικασία εγκρίσεων τον Ιούλιο του 2023, αρκετά νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί όλες οι αιτήσεις οι οποίες ήταν πλήρεις ή οι συγκεκριμένοι αιτητές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για προσκόμιση των ελλειπόντων παραστατικών των αιτήσεών τους, πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής και εξασφάλισαν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση της ελάχιστης που έχει καθοριστεί.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα θα συνεχιστεί, ανάλογα με την ανταπόκρισή των ενδιαφερομένων.

Send this to a friend