Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό

 

 

Πλεόνασμα €659 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ προνοεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός είπε πως οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση 12% σε ετήσια βάση, οι κοινωνικές παροχές ανέρχονται στα €2 δισ., ενώ συνδυάζει την συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

Όπως είπε ο κ, Κεραυνός, στον καταρτισμό του προϋπολογισμού λήφθηκαν υπόψη η σημαντική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομική συγκυρία, οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, όπως οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, ο υψηλός πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και οι επιπτώσεις από τις μεταναστευτικές ροές.

 

«Στόχος του προϋπολογισμού του 2024 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2024 – 2026 είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η σταθεροποίηση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας», τόνισε ο κ. Κεραυνός.

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €13,2 δισ και έξοδα €11,8 δισ, δημιουργώντας δημοσιονομικό πλεόνασμα €659 εκατ. ή 2,2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) στο €1,09 δισ ή 3,6% του ΑΕΠ.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και επίσης υπάρχουν κονδύλια που θα αξιοποιηθούν για πρόσθετα μέτρα, που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση αφού μελετηθούν.

Send this to a friend