Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Σύμμεικτα Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου» στη Λάρνακα
Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Σύμμεικτα Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου» στη Λάρνακα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Σύμμεικτα Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου» στη Λάρνακα

Βιβλίο με τίτλο «Σύμμεικτα Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου» στο οποίο περιλαμβάνονται απόφοιτοι, μαθητές και καθηγητές των Γυμνασίων της Αμμοχώστου, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λάρνακα.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου (ΣΑΦΕΓΑ) αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει για την επέτειο των 100 χρόνων από την επίσημη αναγνώριση του Γυμνασίου Αμμοχώστου από το ελληνικό κράτος το 1924, ο Σύλλογος παρουσίασε χθες βράδυ στη Λάρνακα τη μεγάλη τρίτομη έκδοσή του με τίτλο «Σύμμεικτα Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου».

Προστίθεται ότι «πρόκειται για ένα ογκώδες έργο 1500 περίπου σελίδων, προϊόν πολυετούς προσπάθειας και μόχθου, στο οποίο ανθολογούνται απόφοιτοι, μαθητές και καθηγητές των Γυμνασίων της Αμμοχώστου με δημοσιευμένο συγγραφικό έργο λογοτεχνικού ή συναφούς περιεχομένου, καθώς και επιστημονικής υφής συγγραφικό έργο».

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΑΦΕΓΑ Ανδρέας Μάτσης, ανέφερε ότι «στην τρίτομη έκδοση ανθολογούνται πέραν των 330 συγγραφέων, με σκοπό να καταγραφεί και προβληθεί το πολυσήμαντο έργο των Γυμνασίων της Αμμοχώστου και να διατηρηθεί η μνήμη της κατεχόμενης πόλης».

Η έκδοση αυτή, συνέχισε «ας θεωρηθεί και ως απάντηση στην αψυχολόγητη και απαράδεκτη ενέργεια των κατοχικών αρχών, να κρύψουν με τεράστιες σημαίες την κλασσική αρχιτεκτονική των δύο κτιρίων – κόσμημα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας  και να σβήσουν την ονομασία τους, δηλαδή το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου. Δεν μπορούν όμως να σβήσουν την επίδραση που η λειτουργία τους είχε και εξακολουθεί να έχει στην κοινωνία όπως αποδεικνύεται με αυτή την έκδοση» είπε.

Ο κ. Μάτσης εξέφρασε «εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στην Αμμοχωστιανή φιλόλογο Χρυσόθεμη Χατζηπαναγή για τις ατελείωτες ώρες που αφιέρωσε ανιδιοτελώς, για 15 χρόνια, για να εντοπίσει συγγραφείς και να επιλέξει αποσπάσματα από τα έργα τους και τελικά να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι έχουν συμβάλει στην ολοκλήρωση του τρίτομου έργου και τους χορηγούς που κατέστησαν δυνατή την έκδοσή του».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της έκδοσης για διατήρηση της φλόγας του πόθου για επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου Κωστής Κοκκινόφτας «έκανε εμβριθή παρουσίαση και ανάλυση της έκδοσης».

Η ανθολόγος Χρυσόθεμη Χατζηπαναγή ανέφερε ότι «το έργο αποτελεί ανταμοιβή ύψιστης ηθικής ικανοποίησης για την επιτέλεση του οφειλόμενου χρέους και πλήρωση μιας μέγιστης ψυχικής ανάγκης, δηλαδή την εκδήλωση αγάπης και τιμής προς την πολυφίλητη πόλη μας Αμμόχωστο και τους συμπολίτες μας συνοδοιπόρους στην προσφυγιά Αμμοχωστιανούς».

Σημειώνεται ότι η τρίτομη έκδοση είναι διαθέσιμη για αγορά στα βιβλιοπωλεία, ενώ διατίθεται επίσης απευθείας από τον ΣΑΦΕΓΑ.

ΦΩΤΟ: www.famagustachamber.org.cy

Send this to a friend