Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΥΠΟΙΚ: Δάνειο από την ΕΤΕπ €639 εκατ. εξασφάλισε η Κυβέρνηση
ΥΠΟΙΚ: Δάνειο από την ΕΤΕπ €639 εκατ. εξασφάλισε η Κυβέρνηση

ΥΠΟΙΚ: Δάνειο από την ΕΤΕπ €639 εκατ. εξασφάλισε η Κυβέρνηση

Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους €369 εκατ. εξασφάλισε η Κυβέρνηση, καλύπτοντας με ευνοϊκούς όρους μέρος των δαπανών και επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Θάλεια».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία σε παγκόσμιο και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κυβέρνηση συνεχώς με νέες ενέργειες και αποφάσεις της προσπαθεί να κρατήσει την οικονομία μας εύρωστη και ανταγωνιστική».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα «Θάλεια» για την περίοδο 2021 – 2027, με συνολικό προϋπολογισμό €1,8 δισ., μέσω του οποίου «η οικονομία θα οδηγηθεί σε έξυπνες, ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις υπό συνθήκες υγιούς απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, αποτυπώνοντας έτσι τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυπριακής οικονομίας και της Κυβέρνησης».


Όπως είπε ο κ. Κεραυνός, η Κυπριακή Δημοκρατία για την προγραμματική αυτή περίοδο έχει εξασφαλίσει από τα ταμεία πολιτικής συνοχής της ΕΕ κονδύλια €968 εκατ., με την εθνική συνεισφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα υπολογίζεται στα €842 εκατ.

Στη βάση αυτών των δεδομένων και λόγω του γεγονότος ότι η ΕΤΕπ συγχρηματοδοτεί κατά κανόνα τα έργα και τα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ παραχωρώντας δάνεια στα κράτη- μέλη, συνέχισε, η κυπριακή κυβέρνηση σε επαφή με την ΕΤΕπ έχει εξασφαλίσει παραχώρηση δανείου ύψους μέχρι €369 εκατ. για τη χρηματοδότηση επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και προτεραιοτήτων της επενδυτικής περιόδου 2021-2027 από τη συμφωνία εταιρικής σχέσης της Κυπριακής.

«Η προτεινόμενη χρηματοδότηση θα συμβάλει θετικά στην έναρξη της υλοποίησης των διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Εξήγησε ακόμη ότι η χρηματοδότηση αυτή παρέχει σημαντικό οικονομικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί οι όροι παραχώρησης του δανείου από την ΕΤΕπ είναι συγκριτικά οι καλύτεροι από οποιαδήποτε πηγή εξωτερικής ή εσωτερικής χρηματοδότησης. Είναι ένα δάνειο που προβλέπει περίοδο χάριτος επτά ετών και μακρά περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνων και χαμηλό επιτόκιο.

Στοχευμένα μέτρα και παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί

Σε ερώτηση αν γίνονται σκέψεις για εφαρμογή νέων μέτρων στήριξης εν μέσω της νέας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα που ταλαιπωρεί την κοινωνία τόσο της Κύπρου όσο και της ΕΕ «γιατί υπάρχει ένας πόλεμος μέσα στην καρδιά της Ευρώπης που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα».

Όπως είπε, το γεγονός ότι συνεχώς προτείνει μέτρα αυτή η Κυβέρνηση ακριβώς υπογραμμίζει το γεγονός ότι και την απασχολεί και το παρακολουθεί.

«Και η Κυβέρνηση συνεχώς σκέφτεται πρόσθετα μέτρα στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων μας γιατί με κανένα τρόπο δεν πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο την οικονομία μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως οι πως οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (του μεγαλύτερου μεμονωμένου δανειστή της Κύπρου με €6,3 δισ), που είναι θεσμοί που παρακολουθούν και αξιολογούν την ικανότητα αποπληρωμής της Κυπριακής Δημοκρατίας μας υποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα και να προχωρούμε μόνο σε στοχευμένα προς τις ευάλωτες ομάδες.

«Η Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη συνταγή, αλλά να υπενθυμίσω ότι βρίσκεται σε εφαρμογή ένα μέτρο το οποίο είναι οριζόντιο», είπε αναφερόμενος στην εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Συνεπώς, συνέχισε, «η κυβέρνηση είναι ανοικτή, ευέλικτη και έτοιμη να προσφέρει μέτρα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τη δεδομένη στιγμή και τη δεδομένη συγκυρία».

Ερωτηθείς αν γίνονται σκέψεις για μέτρα στήριξης ενόψει της νέας αύξησης στις τιμές των καυσίμων που «καίνε τα νοικοκυριά», ο κ. Κεραυνός παρατήρησε ότι «τα νοικοκυριά τα καίνε και τα καύσιμα και ο ηλεκτρισμός και πάρα πολλά άλλα».

«Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί μόνο με την εισαγωγή του αερίου ούτως ώστε να έχουμε φτηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όμως βεβαίως μας απασχολεί και όταν χρειαστεί η Κυβέρνηση θα παρέμβει με το δικό της αποτελεσματικό τρόπο για να αμβλύνει τα προβλήματα που έχουν τα νοικοκυριά μας, τα μεσαία στρώματα και οι μεσαίοι εργαζόμενοι», κατέληξε.

Send this to a friend