Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Καλλιτέχνες από 30 χώρες στη Μπιενάλε Λάρνακας
Καλλιτέχνες από 30 χώρες στη Μπιενάλε Λάρνακας

Καλλιτέχνες από 30 χώρες στη Μπιενάλε Λάρνακας

Το σπίτι πέραν από τη χρηστική του ιδιότητα, μπορεί να είναι μια αιωρούμενη αίσθηση, ένα πολύτιμο αντικείμενο, μια υποβλητική μνήμη, ένα σταθερό μέρος στο χρόνο, μια ταυτότητα ή ακόμα και μια μακρά αναζήτηση.

Αυτό είναι το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίζεται η Μπιενάλε Λάρνακας, η οποία στην 3η της έκδοση και με  γενικό τίτλο «Home away from home – Σπίτι μακριά από το σπίτι», φιλοξενεί 101 έργα καλλιτεχνών από 30 χώρες, τοποθετώντας και φέτος την Κύπρο – και ειδικά την πόλη του Ζήνωνα – στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Επιμελήτρια της Μπιενάλε ορίστηκε η Ολλανδή, Yev Kravt, ενώ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης, είναι ο εικαστικός, Βασίλης Βασιλειάδης.


Οπως ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Μπιενάλε φέτος «πραγματεύεται τα θέματα του ανήκειν, του κατοικείν, πώς τα αντιλαμβάνεται ο καθένας από όλες τις απόψεις, προσεγγίζοντας το θέμα από πάρα πολλές οπτικές γωνίες, φιλοσοφικά, θρησκευτικά, πολιτικά, γεωγραφικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά και άλλα».

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση της Μπιενάλε Λάρνακας είπε ότι οι αιτήσεις για συμμετοχή έφτασαν περίπου στις 470 από καλλιτέχνες από 50 χώρες στις οποίες βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος.

Πρόσθεσε ότι η πενταμελής επιτροπή επέλεξε τελικά 101 έργα καλλιτεχνών από 30 χώρες με κριτήρια αισθητικά, τη σχέση της καλλιτεχνικής πρότασης με το θέμα της διοργάνωσης, δηλαδή την καλλιτεχνική εικαστική λύση που προτείνει ο δημιουργός, όπως και τη δυνατότητα έκθεσης ενός έργου διότι υπάρχουν κάποιοι τεχνικοί κυρίως περιορισμοί.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης, αυτό δεν εμπόδισε την παρουσίαση στην Μπιενάλε, έργου πέραν 8 μέτρων, το οποίο ήδη έφτασε στην Κύπρο, συναρμολογήθηκε και βρίσκεται εγκατεστημένο στον χώρο.

Οπως είπε ο κ. Βασιλειάδης «το πολύ σημαντικό της φετινής Μπιενάλε είναι ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει εμπλακεί ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της διοργάνωσης και είναι ο κύριος χορηγός, ενώ όπως δήλωσε και η Υφυπουργός, Λίνα Κασσιανίδου, είναι μέσα στους θεσμούς που πρέπει να στηριχθούν και να προωθηθούν διότι προωθούν και τους στόχους του ίδιου του Υφυπουργείου».

Επίσης, σημαντικό, σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης είναι ότι «υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση όχι μόνο από καλλιτέχνες αλλά και από ανθρώπους των τεχνών γενικότερα όπως γκαλερίστες, ιστορικούς και θεωριτικούς τέχνης, επιμελητές άλλων μπιενάλε και άλλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ολοκληρώνοντας, «15 άνθρωποι των τεχνών γενικότερα, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, θα έρθουν στην Κύπρο για να δουν από κοντά την Μπιενάλε Λάρνακας έχοντας στις αποσκευές τους και διάφορες προτάσεις από μια πρώτη επαφή που έγινε με αυτούς».

Σε δήλωσή της η επιμελήτρια της Μπιενάλε, Yev Kravt, αναφέρεται σε ένα γενναίο κόσμο ο οποίος σχηματίζεται με νέες προοπτικές, ιδέες και κινήματα ενώ νέες αφηγήσεις, νέες απόψεις και νέες γλώσσες μας διαμορφώνουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «διψασμένοι για κοινωνική αλλαγή αναζητούμε άλλη αισθητική και προτάσεις», καλώντας μας «όπως φανταστούμε ξανά μαζί τον σημερινό κόσμο, αναδεικνύοντας αυτό που συμβαίνει στην πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής πρακτικής».

«Ας ανακτήσουμε τη δύναμη σε μια εποχή αβεβαιότητας, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο εξουσίας. Ας μοιραστούμε το όραμα μας με ανοιχτό μυαλό γεμάτο περιέργεια και αλληλεγγύη», είναι η παρότρυνση της Kravt.

Η Yev Kravt είναι Ολλανδή και τον τελευταίο καιρό ζει μεταξύ Λάρνακας και Άμστερνταμ. Πρόκειται για μια δραστήρια, πολύγλωσση και έμπειρη, ανεξάρτητη επιμελήτρια.

Οπως σημειώνει η ομάδα της Μπιενάλε Λάρνακας, «η πλούσια εμπειρία της συμπεριλαμβάνει επιμέλειες σε διεθνείς Μπιενάλε, συνεργασίες με οργανωμένα καλλιτεχνικά σύνολα σε όλο τον κόσμο στους τομείς της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του σχεδίου και της μόδας».

Εξάλλου, στο σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίζεται η θεματική της φετινής διοργάνωσης αναφέρεται ότι «με κύριο θέμα το Home Away from Home, η Μπιενάλε Λάρνακας 2023 επιδιώκει να προσφέρει ένα διερευνητικό ταξίδι μέσα από τους ορισμούς του ανήκειν, από το βαθύ ριζωμένο μέχρι το απόμακρο».

Προστίθεται ότι «περισσότερο από μια απλή κατασκευή αποτελούμενη από τοίχους, πόρτες και έπιπλα η έννοια του σπιτιού μπορεί να είναι κάτι πιο αφηρημένο – μια αιωρούμενη αίσθηση, ένα πολύτιμο αντικείμενο, μια υποβλητική μνήμη, ένα σταθερό μέρος στο χρόνο, μια ταυτότητα ή ακόμα και μια μακρά αναζήτηση».

Τα επίσημα εγκαίνια της Μπιενάλε Λάρνακας θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτωβρίου 2023 σε μια εκδήλωση, που όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «υπόσχεται να αποτελέσει μια συναρπαστική παρουσίαση ποικίλων καλλιτεχνικών εκφράσεων από όλο τον κόσμο, που αγγίζουν τις βαθιές έννοιες της ταυτότητας, του ανήκειν, του εκτοπισμού καθώς και της αναζήτησης της αίσθησης του σπιτιού σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει».

Η Μπιενάλε Λάρνακας αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση εικαστικών τεχνών που πραγματοποιείται στην Κύπρο με εκθέσεις καλλιτεχνών, θέατρο, συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια και δράσεις οι οποίες προσελκύουν πάνω από 25.000 επισκέπτες στους εκθεσιακούς χώρους και στις παράλληλες εκδηλώσεις.

Send this to a friend