Πάρκο Καλλισθενικής Γυμναστικής στην ακτή Καστέλλας στη Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ένα πρότυπο γραμμικό πάρκο καλλισθενικής γυμναστικής, προγραμματίζεται στην παραλία Καστέλλας, παρά το ψαρολίμανο Λάρνακας, με στόχο την προσέλκυση ντόπιων και ξένων, οι οποίοι είναι λάτρεις των τεχνικών εκγύμνασης που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα.
Το παραλιακό πάρκο, που αναμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Κύπρο, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο και θα υλοποιηθεί από το Δήμο Λάρνακας σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία τουρισμού.
Στο χώρο θα τοποθετηθούν όργανα καλλισθενικής γυμναστικής, ένας είδος γυμναστικής που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οι ασκήσεις καλλισθενικής γυμναστικής είναι εμπνευσμένες από τον τρόπο εκγύμνασης των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών και αθλητών και είναι σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και ν’ αναπτύξουν τον φυσικό όγκο του ατόμου.
Το πάρκο που θα δημιουργηθεί θ’ απευθύνεται σε ενήλικους και παιδιά κι ένας από τους στόχους του είναι η διοργάνωση μελλοντικά αθλητικών διαγωνισμών.
Η επιλογή της παραλίας Καστέλλας, στην περιοχή Μακένζι, έγινε εξαιτίας του μεγάλου ανοικτού χώρου που διαθέτει, αλλά και της τοποθεσίας της, καθότι είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή, με μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων και νέων οικιστικών μονάδων. Την ετοιμασία της πρότασης έχει αναλάβει ο Δήμος Λάρνακας. Εξού και συλλέγονται πληροφορίες από επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν εμπειρίες από παρόμοιους χώρους και πάρκα στο εξωτερικό.
Οι φορείς της Λάρνακας πιστεύουν ότι με τη λειτουργία του το πάρκο καλλισθενικής γυμναστικής θ’ αποτελέσει εμπλουτιστικό έργο που θα προσελκύσει ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Παράλληλα, οι παρακείμενες τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να το περιλάβουν στα πλεονεκτήματα και στις δραστηριότητες της περιοχής.
Υπενθυμίζουμε, ότι στα πλαίσια του προγράμματος για εμπλουτισμό των παραλιών, οι τοπικές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει στη δημιουργία πέντε υπαίθριων παραλιακών γυμναστηρίων και αθλητικών υποδομών στις ακτές της Ορόκλινης και της Πύλας, ενώ ταυτόχρονα φυτεύτηκαν κι εκατοντάδες φοινικόδεντρα.