Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Σάρκα και οστά παίρνει το μεγαλύτερο πάρκο που έχει δημιουργηθεί σε προσφυγικό συνοικισμό της Κύπρου. Στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας, υπεγράφη το συμβόλαιο, μεταξύ του δήμου και της εταιρείας «C. Roushas Trading and Development Ltd», για την εκτέλεση και συμπλήρωση του έργου που αφορά τη δημιουργία χώρου εκδηλώσεων και αναψυχής στον κυβερνητικό οικισμό Τσιακκιλερού,  στη Λάρνακα.

Πρόκειται για ακόμα ένα έργο κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την δημιουργία παιδότοπου και ζώνης ενεργούς ψυχαγωγίας και αθλοπαιδιών, την κατασκευή ανοικτού αμφιθεάτρου με καθίσματα χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων, αναψυκτηρίου και χώρων υγιεινής, την εγκατάσταση φωτισμού με νέας τεχνολογίας, αντιβανδαλιστικού τύπου φωτιστικών, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και την φύτευση κι ενίσχυση του πρασίνου.

Επιπλέον, θα γίνει υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (συστήματα ύδρευσης και άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης).

 

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι η  ανάπλαση του χώρου θα είναι τέτοια, ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. «Κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί στην περιοχή χαρακτήρας και ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Στόχος του έργου είναι, επίσης, η επίτευξη αειφορίας σε σχέση με την βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η εκπόνηση της μελέτης και ο σχεδιασμός του έργου διενεργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers», μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Λάρνακας. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται ν’ αρχίσουν στις 11 Σεπτέμβριου του 2023. Το κόστος θα πλησιάσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027», με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επεκτείνεται και στην Τερσεφάνου το Αποχετευτικό Σύστημα Λάρνακας. Το τοπικό συμβούλιο αποχετεύσεων δημοσίευσε την Τετάρτη, 2 Αυγούστου, τον διαγωνισμό για την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στην κοινότητα της δυτικής περιφέρειας Λάρνακας και δέχεται προσφορές μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Θ‘ ακολουθήσει η κατακύρωση και η προετοιμασία της έναρξης των εργασιών, κάτι που υπολογίζεται να γίνει περί τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.

Η δαπάνη έχει οριστεί στα 7,6 εκατομμύρια ευρώ. Το συμβόλαιο Γ4 που αφορά την κοινότητα Τερσεφάνου είναι το τέταρτο από τα συνολικά πέντε που περιλαμβάνει η Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας, η οποία θα καλύψει τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και τις κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου.

Απομένει η σύμβαση των αντλιοστασίων για να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση όλων των συμβολαίων της Γ΄ φάσης. Το αμέσως προηγούμενο συμβόλαιο με τον κωδικό Γ1, αξίας 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο και αφορά την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας σε τμήματα της κοινότητας Κιτίου, του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού και του παραλιακού μετώπου Περβολιών.

Το συμβόλαιο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή του δικτύου στην ανατολική υπολεκάνη του οικισμού Κιτίου, τμήματος του οικισμού Δρομολαξιάς – Μενεού, του συλλεκτήρα της οδού Μενεού – Περβολιών, του παραλιακού μετώπου Περβολιών –  Μενεού και τους καταθλιπτικούς αγωγούς κεντρικών αντλιοστασίων.

Οι υπόλοιπες εκτάσεις των κοινοτήτων Κιτίου και Περβολιών και του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού έχουν ενταχθεί στα κατασκευαστικά συμβόλαια Γ2 και Γ3, τα οποία ήδη έχουν υπογραφεί. Πλέον, με την προκήρυξη και του συμβολαίου για την κοινότητα Τερσεφάνου, πλησιάζει να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της επέκτασης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας στις περιοχές δυτικά του αερολιμένα.

 

Κλείνουν επ’ αόριστον τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Λεμεσού, στο Πεντάκωμο, οι εννέα κοινότητες της περιοχής Βασιλικού, διαμαρτυρόμενες για τις συχνές πυρκαγιές που εκδηλώνονται, αλλά και για την συνεχόμενη δυσοσμία που, όπως υποστηρίζουν, αναδύεται στην περιοχή τους εξαιτίας της λειτουργίας της υπό αναφορά εγκατάστασης.

Σε συνεδρία που πραγματοποίησε την Τετάρτη, 2 Αυγούστου, η συντονιστική επιτροπή των εννέα κοινοτήτων του Βασιλικού εξέτασε τα προβλήματα που προκύπτουν από την λειτουργία του ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο.

Οι διαμαρτυρόμενες κοινότητες θεωρούν τη λειτουργία του ΟΕΔΑ παράνομη. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από τις πυρκαγιές, την συνεχόμενη δυσοσμία που αναδύεται, την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στους κινδύνους που παρουσιάζονται για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρμόδιου υπουργού ότι θα οριστεί σύσκεψη για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Βιομηχανική Περιοχή Καλαβασού και Πεντακώμου, εντούτοις μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τους λόγους αυτούς, η συντονιστική επιτροπή των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού αποφάσισε ότι δεν πρόκειται ν’ αποδεχθεί τα τρία εργοστάσια ασφάλτου για τα οποία υπάρχει απόφαση να εγκατασταθούν στην περιοχή ή την εγκατάσταση οποιασδήποτε άλλης οχληρής και ρυπογόνας βιομηχανίας.

Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τους, οι κοινότητες Βασιλικού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τρίτη, 8 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, με επ’ αόριστον κλείσιμο των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Λεμεσού, στο Πεντάκωμο.

Θυμίζουμε, ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Βασιλικού διαμαρτύρονται εδώ και καιρό, επικαλούμενοι θέματα υγείας και ασφάλειας εξαιτίας των οχληρών εγκαταστάσεων που λειτουργούν στην περιοχή τους. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας της ερχόμενης Τρίτης θα είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διοργανώσει μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τις μονάδες ασφαλτικού, προγραμματίζεται η εγκατάσταση τριών τέτοιων μονάδων στην περιοχή Βασιλικού, μίας μονάδας στο Μιτσερό και δύο στην περιοχή Κόσιης, όπου κι εκεί οι διαμαρτυρίες είναι εντονότατες από τους δήμους και τις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας.

Θυμίζουμε, ότι οι επηρεαζόμενες κοινότητες και δήμοι της επαρχίας Λάρνακας έδωσαν διορία ενός μηνός στην κυβέρνηση προκειμένου ν’ αναθεωρήσει την απόφασή της για μεταφορά δύο μονάδων ασφαλτικού στην Κόσιη, διαφορετικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

 

 

Send this to a friend