Περίπου 2,3 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό τρόπο ετοιμασίας φαγητού
Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εξακολουθούν να μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας τρόπους που βλάπτουν την υγεία τους και το περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο Όμιλος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, που εκπόνησαν από κοινού την έκθεση, ζήτησαν να δαπανηθούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να διασφαλιστεί ότι κάθε νοικοκυριό σε όλο τον κόσμο θα έχει πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα έως το 2030.
«Η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό μαγείρεμα επηρεάζει αρνητικά τη δημόσια υγεία, διαιωνίζει την αποψίλωση των δασών και αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Πρόεδρος Akinwumi Adesina του Ομίλου της Τράπεζας.
Η έκθεση εκτιμά ότι η συλλογή ξύλων και κάρβουνου για το μαγείρεμα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δασικών εκτάσεων στο μέγεθος της Ιρλανδίας κάθε χρόνο.
Η έκθεση στον καπνό από κάρβουνο, καυσόξυλα, άνθρακα, γεωργικά απόβλητα και κοπριά ζώων που καίγονται για την προετοιμασία των γευμάτων προκαλεί 3,7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, κατατάσσοντάς το στην τρίτη μεγαλύτερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι χειρότερες επιπτώσεις από την έλλειψη καθαρού μαγειρέματος πέφτουν στις γυναίκες, οι οποίες είναι συνήθως υπεύθυνες για τη συλλογή καυσίμων και έτσι τις κρατούν μακριά από την εκπαίδευση ή την εργασία.
Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία έχουν μειώσει στο μισό τον αριθμό των πολιτών τους που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα από το 2010, όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στην Αφρική και οι τρέχουσες πολιτικές δεν θα λύσουν το πρόβλημα τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση.
Η IEA και ο Όμιλος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ανέφεραν ότι οι ετήσιες επενδύσεις των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό των δαπανών των κυβερνήσεων πέρυσι για επιδοτήσεις καυσίμων.