Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Δήμος Αραδίππου: Πράσινες πολιτικές και διαδημοτικές συνεργασίες, με το βλέμμα στο 2024
Δήμος Αραδίππου: Πράσινες πολιτικές και διαδημοτικές συνεργασίες, με το βλέμμα στο 2024

Δήμος Αραδίππου: Πράσινες πολιτικές και διαδημοτικές συνεργασίες, με το βλέμμα στο 2024

Εποικοδομητική η παρουσία της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Δημοτικών Γραμμματέων Κύπρου στο 4ο Επιστημονικό συνέδριο του «Κλεισθένη»

Οι πρότυπες περιβαλλοντικές πολιτικές στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Οικονομικής Διαχείρισης, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 4ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου του ”Κλεισθένη” με τίτλο «Πράσινη Μετάβαση & Κυκλική Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις TAE KWON DO, στο Παλαιό Φάληρο.

Την Κύπρο, εκπροσώπησαν ο Δημοτικός Γραμματέας Αραδίππου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων Κύπρου (ΣΔΓΚ), κ. Ματθαίος Αλαμπρίτης, ο Δημοτικός Γραμματέας Λεμεσού κ. Χρίστος Ευσταθιάδης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΣΔΓΚ και η Δημοτική Γραμματέας Γερίου, κ. Ζαννέττα Τσακρή, Μέλος του Δ.Σ. ΣΔΓΚ. Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις διαδικασίες, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον προγραμματισμό και την υλοποίηση πράσινων πολιτικών και την απόδοση των ωφελημάτων τους στις τοπικές κοινωνίες.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», το Δήμο Παλαιού φαλήρου, το Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Forum Training & Consulting, και το Φορέα Διοργάνωσης Θεματικών Εκθέσεων Attica Green Expo, ενώ αποτέλεσε, παράλληλα, την 4η Ετήσια Συνάντηση Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών, των 332 Δήμων της χώρας, που συμμετέχουν στο «Εθνικό Δίκτυο Τεχνογνωσίας & Επικοινωνίας Στελεχών Οικονομικών Υπηρεσιών ΟΤΑ – Δίκτυο Ξενοφών».

Κατά τον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρία, ο κ. Αλαμπρίτης, αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομία –Περιβάλλον – Κοινωνία), καθώς και τους 17 στόχους που έχουν τεθεί προς υλοποίηση στον ευρωπαϊκό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε επίσης στις δύο μεγάλες προκλήσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν οι Δήμοι της Κύπρου στον επόμενο χρόνο, καθώς εντός του 2024, ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» για τα οικιακά απόβλητα.

«Oι Τοπικές Κοινωνίες λοιπόν, θα πρέπει, βασιζόμενες στους 17 αυτούς στόχους να δημιουργήσουν ένα υγιές ανεπτυγμένο παρόν για τους δημότες τους αλλά και ένα βιώσιμο, ισότιμο και ισορροπημένο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Αυτό επιτυγχάνεται δημιουργώντας πράσινες επιχειρήσεις, οργανισμούς και δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος», σχολίασε ο κ. Αλαμπρίτης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως απαιτείται σωστή στρατηγική, οργάνωση και εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, καθώς κάθε πρωτοβουλία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι δύο επαγγελματικοί οργανισμοί, Σύνδεσμος Δημοτικών Γραμματέων Κύπρου και Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων «Κλεισθένης» αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε περαιτέρω επαφές και δράσεις με γνώμονα την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Send this to a friend