Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Στα €6,2 δισ. το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο – Μεγάλη αύξηση σε λιανεμπόριο και τουρισμό
Στα €6,2 δισ. το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο – Μεγάλη αύξηση σε λιανεμπόριο και τουρισμό

Στα €6,2 δισ. το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο – Μεγάλη αύξηση σε λιανεμπόριο και τουρισμό

Στα €6,2 δισεκατομμύρια ανήλθε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το πρώτο τρίμηνο του έτους (σε μετρήσεις όγκου και διορθωμένο ως τις εποχικές διακυμάνσεις), παρουσιάζοντας αύξηση 3,4% σε  ετήσια βάση.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η οικονομική δραστηριότητα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών, Μεταφορά και Αποθήκευση και Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 7,2% σε ετήσια βάση.

Το εισόδημα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο €1,19 δισ. και αντιστοιχούσε στο 19,2% του παραγόμενου ακαθάριστου εισοδήματος κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σημαντική ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε και η δραστηριότητα Ενημέρωση και Επικοινωνία με 5,8% σε ετήσια βάση με το παραγόμενο εισόδημα να ανέρχεται σε €0,57 δισ. Εξάλλου αύξηση 5,7% παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο οι Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες με το παραγόμενο εισόδημα να ανέρχεται σε €0,47 δισ.

Η δραστηριότητα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κατέγραψε αύξηση 0,7%, με το παραγόμενο εισόδημα να διαμορφώνεται σε €0,49 δισ.

Στο μεταξύ, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρουσίασαν οι δραστηριότητες Ορυχεία και Λατομεία; Μεταποίηση; Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης με 0,1%, της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας με -0,2% και της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνας, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Εκπαίδευση και Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 0,4%

Send this to a friend