Home ΛΑΡΝΑΚΑ Διαπολιτισμικές περιηγήσεις στον πυρήνα της Λάρνακας
Διαπολιτισμικές περιηγήσεις στον πυρήνα της Λάρνακας

Διαπολιτισμικές περιηγήσεις στον πυρήνα της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ     

Συνεχίζονται οι διαπολιτισμικές περιδιαβάσεις, στον ιστορικό πυρήνα της Λάρνακας, σε μια προσπάθεια να έλθουν στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της ζωής και της συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, κατά τους προηγούμενους αιώνες, μέσα σε μια μικρή πόλη.

Ως συνέχεια της πρώτης εμπειρίας διαπολιτισμικής περιδιάβασης στη Λάρνακα που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός C.I.P. Citizens in Power, σε συνεργασία με το ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, το Discover Larnaka και το Larnaka 2030, διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023, μια νέα σειρά περιηγήσεων στη Λάρνακα με απώτερο στόχο να συνεχίσει η εξιστόρηση του παρελθόντος της πόλης, μέσα από τις διαπολιτισμικές συνυπάρξεις στο άλλοτε εμπορικό της κέντρο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πώς επιβίωσαν και προόδευσαν οι άνθρωποι μέσα από την διαφορετικότητά τους.

Ο πρώτος διαπολιτισμικός περίπατος θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. και θα είναι στην ελληνική γλώσσα, ενώ ο δεύτερος θα ξεκινήσει στις 6:30μ.μ. και θα είναι στα αγγλικά. Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι οι περίπατοι θα ξεκινήσουν από την πλατεία Ζουχουρί, θα διασχίσουν την εκκλησία του Αγίου Λάζαρου, την οδό Αφροδίτης, τον λεγόμενο τουρκομαχαλλά, το μεγάλο τζαμί, το Μεσαιωνικό Κάστρο και θα καταλήξουν στο σημείο εκκίνησης, δηλαδή την πλατεία Ζουχουρί.

Θα  διαρκέσουν περίπου μία ώρα. Τον διαπολιτισμικό περίπατο θα συντονίζει ο Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, διευθυντής των αρχείων Φοίβου Σταυρίδη.

Διαπολιτισμικό κόμβο

——————————-

Η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει πως η Λάρνακα διαχρονικά αποτελούσε έναν διαπολιτισμικό κόμβο μεταξύ δύσης και ανατολής. Η ύπαρξη του λιμανιού, οι αλυκές και οι εμπορικοί δρόμοι της ανατολικής Μεσογείου καθορίσαν σε μεγάλο βαθμό την ιστορική εξέλιξη της πόλης. «Διάφορες γλώσσες, θρησκείες και τρόποι ζωής μπλέκονταν και δημιουργούσαν έναν κοινωνικό ιστό που χαρακτήριζε και διαφοροποιούσε τη Λάρνακα από πάντα. Για την πόλη της Λάρνακας δεν υπάρχουν ξένοι, υπάρχουν πολίτες.

 

Οι περίπατοι αυτοί στοχεύουν ακριβώς στην ιστορική συνείδηση της πάγιας θέσης της κοινωνίας της Λάρνακας, μεταφέροντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ισότητας και της διαπολιτισμικότητας», προσθέτει η ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών έργων «DREAMM» και «EFIVOS» και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας.

Στις 12 Νοεμβρίου 2022 περισσότερα από 150 άτομα περιηγήθηκαν στην πόλη της Λάρνακας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια διαφορετική οπτική γωνία του ιστορικού της κέντρου. Οι περιηγήσεις αυτές ανέδειξαν την συμβολή των μεταναστών στην ιστορία και στην αστική ανάπτυξη της Λάρνακας από τον 18ο αιώνα και μετά.

 

Send this to a friend