Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές στην Τουρκία: Η Τουρκία εκλέγει τον 13ο προεδρο της
Εκλογές στην Τουρκία: Η Τουρκία εκλέγει τον 13ο προεδρο της

Εκλογές στην Τουρκία: Η Τουρκία εκλέγει τον 13ο προεδρο της

Η Τουρκία επιστρέφει σήμερα στις κάλπες για να κλείσει ή να παρατείνει για τρίτη δεκαετία την εποχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία.

Σήμερα, 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία θα ψηφίσουν για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διεκδικούν να γίνουν ο 13ος Πρόεδρος. Να αναφέρουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Τουρκία πάει σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών.

Το ισχυρό προβάδισμα 2μισυ εκατομμυρίων ψήφων που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν του δίνει νέα δυναμική ώστε να επανεκλεγεί και να επεκτείνει την κυριαρχία του για 5 ακόμη χρόνια.

Στον επαναληπτικό γύρο της αναμέτρησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει από τον πρώτο προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.

Ο τρίτος του πρώτου γύρου, ο Σινάν Ογάν (5% των ψήφων), άλλοτε στέλεχος του MHP, τάχθηκε υπέρ του κ. Ερντογάν.

O Ταγίπ Ερντογάν στήνει πάρτι ενόψει του 2ου γύρου και ετοιμάζεται για πανηγυρική επανεκλογή τάζοντας αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, προτάσσει μειώσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών και ο Υπουργός εργασίας του υπόσχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 500 δολάρια.

Ενώ, στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Κιλιτσντάρογλου ελπίζει σε ανατροπή των δεδομένων, κάνοντας στροφή σε εθνικιστική ρητορική και επίκληση στο μουσουλμανικό συναίσθημα των ψηφοφόρων.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend