Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κινητοποιήσεις Λαρνακέων για το παλιό νοσοκομείο της πόλης
Κινητοποιήσεις Λαρνακέων για το παλιό νοσοκομείο της πόλης

Κινητοποιήσεις Λαρνακέων για το παλιό νοσοκομείο της πόλης

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κινητοποιήσεις στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας τον επόμενο μήνα, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεγάλη καθυστέρηση, που παρατηρείται στην μεταφορά των υπηρεσιών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), από το παλιό νοσοκομείο στην νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Ως γνωστό, ο δήμος της πόλης μίσθωσε από πέρσι τον Απρίλιο το κτήριο του παλιού νοσοκομείου και το προορίζει για νέο δημοτικό μέγαρο, αλλά οι εργασίες ανάπλασης δεν μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον προηγουμένως δεν γίνει εφικτή η μετακόμιση των υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ. ,Στην εκδήλωση που προγραμματίζεται τον Ιούνιο θα κληθούν να συμμετάσχουν και απλοί πολίτες της Λάρνακας.

Θα έχει τον χαρακτήρα της προειδοποιητικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας κι εφόσον δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς των υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ στον δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας, τότε δεν αποκλείεται ν’ ακολουθήσουν νέες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα και με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, οι υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ υπολογίζεται να μεταφερθούν από το παλιό νοσοκομείο την άνοιξη… του 2024. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση ενός χρόνου στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις εργασίες ανάπλασης του ιστορικού κτηρίου, καθότι ο Δήμος Λάρνακας από τον περασμένο Μάρτιο είναι έτοιμος για να προκηρύξει το έργο.

Σ’ επιστολή που απέστειλε η προϊστάμενη της Μονάδας Αγορών και Προμηθειών του ΟΚΥπΥ Λία Δημητρίου προς τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, τον ενημερώνει πως η αποδέσμευση του χώρου του παλιού νοσοκομείου από τις υπηρεσίες του οργανισμού, θα επιτευχθεί τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα, όμως, με τους αρχικούς σχεδιασμούς, όπως είχαν επισήμως ανακοινωθεί, οι υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί στην νέα πτέρυγα μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα και με απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης του δεύτερου ορόφου στην νέα πτέρυγα.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, η τιμή που είχε δοθεί από τον εργολάβο ο οποίος θ’ αναλάμβανε τις εργασίες στον δεύτερο όροφο της καινούργιας πτέρυγας υπερβαίνει κατά πολύ την εκτίμηση κόστους, γι’ αυτό ζητήθηκε από τα Δημόσια Έργα, όπως ακυρώσουν τον διαγωνισμό που αφορά διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Στόχος πλέον του ΟΚΥπΥ είναι η εξασφάλιση έγκρισης για προκήρυξη νέου διαγωνισμού, μια διαδικασία, που εκτιμάται ότι θα είναι χρονοβόρα. Υπό τις καλύτερες προυποθέσεις, ο χώρος του παλιού νοσοκομείου υπολογίζεται να αποδεσμευτεί από τον ΟΚΥπΥ περί τα τέλη Μαρτίου 2024.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τον Δήμο Λάρνακας είναι ότι όσο καθυστερεί η προκήρυξη του δικού του διαγωνισμού για τις εργασίες αποκατάστασης του παλαιού νοσοκομείου, που αρχικά εκτιμήθηκαν γύρω στα εφτά εκατομμύρια, τόσο θ’ ανεβαίνει το κόστος του έργου.

 

Send this to a friend