Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ O Γιάννης μάζεψε είκοσι φίδια από αυλές σπιτιών μέσα σε δύο εβδομάδες
O Γιάννης μάζεψε είκοσι φίδια από αυλές σπιτιών μέσα σε δύο εβδομάδες

O Γιάννης μάζεψε είκοσι φίδια από αυλές σπιτιών μέσα σε δύο εβδομάδες

Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν και…βγήκαν τα φίδια με τον ερπετολόγο Γιάννη Αγγελή να δηλώνει στο AlphaNewsLive ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ανταποκρίθηκε σε 20 διαφορετικά σημεία κυρίως σε σπίτια, σε όλες τις επαρχίες για περισυλλογή φιδιών και κυρίως οχιών.

Όπως αναφέρει, αυτή την περίοδο, τα φίδια κυκλοφορούν τις πρωινές-μεσημεριανές ώρες όταν τους το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες, ενώ από τον Ιούνιο αρχίζουν να βγαίνουν από πολύ πρωί μέχρι και το βράδυ.

Επισημαίνει ότι τα φίδια εντοπίζονται σε σπίτια καθώς η επέκταση της κατοικημένης περιοχής μειώνει τον βιότοπό τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν που να πάνε.


Εξηγεί επίσης ότι ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν τα φίδια να συντονιστούν, την ώρα που έχουν ξυπνήσει και διανύουμε την περίοδο ζευγαρώματός τους.

Φίδια και κλιματική κρίση
Η κλιματική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα φίδια, με τον κ. Αγγελή να αναφέρει ότι επηρεάζονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, επηρεάζεται η εκκόλαψη των αυγών, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει μείωση στον πληθυσμό των φιδιών με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο οικοσύστημά μας.

Όπως εξηγεί, λόγω των θερμοκρασιών, ίσως να επηρεαστεί ο κύκλος εκκόλαψης αφού γίνεται από εξωτερικές πηγές θερμότητας. Χρειάζονται γύρω στους 28-30 βαθμούς Κελσίου για να γίνει η εκκόλαψη και τα σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία ίσως οδηγήσουν σε μείωση στον πληθυσμό των φιδιών και παράλληλα αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών, με τις επακόλουθες επιπτώσεις.

Οδηγίες για το σπίτι
Για να είναι εύκολος ο εντοπισμός των φιδιών, αλλά και για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισής τους, ο κ. Αγγελή εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες είναι η καθαριότητα και η ορατότητα.

Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός και να υπάρχει φωτισμός, καθώς λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, τα φίδια κυκλοφορούν κατά τη νύχτα, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Βασικός παράγοντας είναι επίσης η καταπολέμηση των τρωκτικών, καθώς αποτελούν τροφή για τα φίδια και επομένως πόλος έλξης. Συστήνεται επίσης ο ψεκασμός με απωθητικό. Υπάρχει επίσης ειδική περίφραξη η οποία μπορεί να τοποθετηθεί περιμετρικά του σπιτιού.

Τι να κάνετε αν δείτε φίδι;
Απομακρυνθείτε: Μην πανικοβληθείτε αλλά με ψυχραιμία και ομαλές κινήσεις κινηθείτε προς τα πίσω.

Απόσταση ασφαλείας: Φροντίστε να έχετε μια απόσταση ασφαλείας γύρω στο 1 μέτρο από το ερπετό.

Μην προσπαθήσετε να το σκοτώσετε: Αν επιτεθείτε στο φίδι θα επιτεθεί, αν όμως απομακρυνθείτε χωρίς να νιώσει απειλή, δεν θα το κάνει. Επισημαίνεται ότι τόσο η θανάτωση όσο και η μετακίνηση των φιδιών απαγορεύεται βάσει νόμου.

Καλέστε ειδικούς: Μπορείτε να καλέσετε ειδικούς που εξειδικεύονται στα φίδια και αναλαμβάνουν τη μετακίνησή τους, όπως ο κ. Αγγελής, για να το απομακρύνουν και να το απελευθερώσουν σε ασφαλή περιοχή.

Βγάλτε φωτογραφία: Καλό είναι αν μπορείτε να βγάλετε μια φωτογραφία ή βίντεο ώστε να διαπιστωθεί το είδος του αλλά και η κατεύθυνση που πήρε ώστε να εντοπιστεί.

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει φίδι;
Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε το είδος του φιδιού, αν είναι δηλητηριώδες ή όχι. Το πιο συνηθισμένο δηλητηριώδες φίδι που έχουμε στην Κύπρο είναι η οχιά, η οποία μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα αφού έχει κοντό χοντρό σώμα και τριγωνικό κεφάλι.

Ένας άλλος τρόπος να αναγνωρίσετε αν είναι δηλητηριώδες το φίδι είναι από την πληγή που αφήνει. Το δηλητηριώδες φίδι αφήνει 1-2 τρύπες, ενώ τα υπόλοιπα αφήνουν μικρές και πολλές τρύπες από τα δόντια στην πάνω αλλά και κάτω γνάθο.

Αν το φίδι είναι δηλητηριώδες μεταβείτε στο νοσοκομείο, χωρίς να κάνετε καμία άλλη ενέργεια η οποία γινόταν παλιά. Έχετε στη διάθεσή σας 2-8 ώρες μέχρι να σας επηρεάσει το δηλητήριο. Αν το φίδι δεν είναι δηλητηριώδες, δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend