Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ “Συγκρατημένη” η ακρίβεια στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων
“Συγκρατημένη” η ακρίβεια στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων

“Συγκρατημένη” η ακρίβεια στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Απρίλιο 2023. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Απρίλιο καταδεικνύει ότι οι τιμές παρουσιάζουν συγκράτηση, η οποία αντικατοπτρίζει την πτωτική τάση που άρχισε να καταγράφει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, ο οποίος ανήλθε σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία στο 8,5% την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2023, έναντι 9,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 22 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση με την σημαντικότερη στα χόρτα (-22%), φρέσκα ψάρια (-14%), αυγά (-3,2%) λάδια (-4,3%) και αλεύρι (-3,4%), 8 κατηγορίες μικρή αύξηση μέχρι 1% και άλλες 15 κατηγορίες μεγαλύτερες αυξήσεις.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου μπορείτε να τα δείτε πιο κάτω.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Send this to a friend