Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Κύπρος: Μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων – Εφαρμογή επιτήρησης συνταγογράφησης
Κύπρος: Μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων – Εφαρμογή επιτήρησης συνταγογράφησης

Κύπρος: Μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων – Εφαρμογή επιτήρησης συνταγογράφησης

Σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και ως αποτέλεσμα ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην Ιατρική και την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής.

Στις δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη προγράμματος επιμελητείας (επιτήρησης) της συνταγογράφησης αντιβιοτικών στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος από την Τρίτη 2 Μαΐου έχει εισαχθεί ερωτηματολόγιο το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους θεράποντες ιατρούς κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓΕΣΥ. Το ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνει και ερώτηση που αφορά την κλινική ένδειξη για τη συνταγογράφηση του αντιβιοτικού. Απώτερος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να προωθηθεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών μόνο όταν ενδείκνυται(δηλαδή σε περίπτωση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων) αλλά και η συνταγογράφηση αντιβιοτικών τα οποία είναι κατάλληλα για τη λοίμωξη του ασθενή.

Με αυτή την ευκαιρία το Υπουργείο Υγείας θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των πολύτιμων αυτών φαρμάκων είναι ευθύνη όλων μας (επαγγελματιών υγείας αλλά και κοινού).  Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από συνταγή ιατρού ο οποίος μας έχει εξετάσει. Δεν φυλάμε αντιβιοτικά για μεταγενέστερη χρήση και δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες. Τέλος, δεν δίνουμε σε άλλους αντιβιοτικά που μας έχουν περισσέψει.

Send this to a friend