Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Όλοι κρύβουμε ένα εσωτερικό παιδί μέσα μας
Όλοι κρύβουμε ένα εσωτερικό παιδί μέσα μας

Όλοι κρύβουμε ένα εσωτερικό παιδί μέσα μας

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

Το εσωτερικό σου παιδί παλεύει για όσα πληγώθηκε, απογοητεύθηκε ή και αγχώθηκε μεγαλώνοντας. Αυτό το παιδί φωνάζει στο μέσα στο “πότε ξανά”. Και κάπως έτσι δημιουργούνται κάποιες πεποιθήσεις.

Πεποιθήσεις του στυλ ” Πρέπει να είμαι δυνατή”, “Αντέχω και καταφέρνω τα πάντα”, “Δεν θα θυμώνω”, “Αν δεν αρρωστήσω δεν θα κάτσω να με φροντίσει κανείς”.

Τέτοιου είδους πεποιθήσεις καταλήγουν να σε ριχνουν σε παγίδες. Στις παγίδες του απεριόριστου μπορώ, του απεριόριστου ναι και της απαγόρευσης στην ξεκούραση.

Για παράδειγμα: Η Μαρία συχνά όταν ήταν μικρό παιδί οι γονείς της της θύμωναν και την έβαζαν τιμωρίες. Η Μαρία δεν μπορούσε να μοιραστεί με κάποιον αυτό που ένιωθε. Όμως θεωρούσε πως οι γονείς της είχαν δίκαιο για τη συμπεριφορά τους. Κατέληγε στο συμπέρασμα να σκέφτεται πως μάλλον είναι η ίδια αυτή που φταίει δεν είναι καλό παιδί.

Η Μαρία έγινε ενήλικας και καταβάλει κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια για να είναι το “καλό παιδί”. Στη δουλειά της είναι η συνάδερφος που όλοι θα μοιραστούν όχι μόνο τα μυστικά τους αλλά και να της ζητήσουν βοήθεια.

Με τα παιδιά της δεν βάζει όρια είναι η σουπερ μαμά που μπορεί να μαγειρεύει 3 φαγητά για την ικανοποίηση όλων, να τρέχει από το ένα στο άλλο ασταμάτητα και όταν έρθει η σύγκρουση ξεσπά και μετά το μαζεύει από ενοχές.

Επίσης η Μαρία είναι η σουπερ σύντροφος… διαφωνεί με τον σύζυγό της σε πολλά θέματα αλλά δεν θέλει να συγκρουστεί. Υποκύπτει στα θέλω του γιατί αποφάσισε ότι είναι δική της ευθύνη να μην έχουν συγκρούσεις. Τελευταία η Μαρία διαγνώστηκε με αρθρίτιδα αλλά σιγά δεν θα ήταν πρόβλημα για την καθημερινότητα της.

Με βάση το παράδειγμα η Μαρία είχε την πεποίθηση πως αν είναι το καλό παιδί όλα θα πάνε καλά. Θα είχε τον έλεγχο για το όλα καλά. Η Μαρία στην προσπάθεια της να είναι το καλό παιδί ξέχασε πως να είναι καλή με τον εαυτό της.

Το εσωτερικό σου παιδί ψάχνει αναγνώριση πρώτα από εσένα. Ψάχνει να συνδεθεί μαζί σου. Η σύνδεση μαζί του θα σε βοηθήσει στην αυτοεκτίμηση και στην ασφαλή δημιουργία σχέσεων.

♥ Να σε προσέχεις.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Σύμβουλος
Θεραπεύτρια Ζευγαριών
Κοινωνιολόγος

Send this to a friend