Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε καταγγελία στην Αστυνομία για ιατρική αμέλεια προχώρησε η οικογένεια Σάντη
Σε καταγγελία στην Αστυνομία για ιατρική αμέλεια προχώρησε η οικογένεια Σάντη

Σε καταγγελία στην Αστυνομία για ιατρική αμέλεια προχώρησε η οικογένεια Σάντη

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένα δεκαήμερο μετά τον άδικο και πρόωρο χαμό της Ανθούλλας Σάντη, από το Κίτι, κανείς από τους οικείους και τους φίλους της μπορεί ακόμα να πιστέψει και να χωνέψει το κακό που την βρήκε. Ένας τόσο ζωντανός και θετικός άνθρωπος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σκορπώντας απέραντη θλίψη σ’ όλους όσους την γνώριζαν και την αγαπούσαν. Η οικογένειας της Ανθούλλας προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία για ιατρική αμέλεια σε σχέση με τον χειρισμό που έτυχε η άτυχη γυναίκα από τους γιατρούς κατά την ημέρα που νόσησε με covid.

Η 59χρονη Ανθούλλα Σάντη ήταν για 40 χρόνια ιδιοκτήτρια γνωστού ινστιτούτου αισθητικής στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα. Απεβίωσε τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου ενώ κοιμόταν στο σπίτι της. Ο σύζυγός της, Ερρίκος Σάντης, προχώρησε σε καταγγελία στον Αστυνομικό Σταθμό Κιτίου για ιατρική αμέλεια αναφορικά με τις συνθήκες που προηγήθηκαν του αιφνίδιου θανάτου της, υποστηρίζοντας ότι η Ανθούλλα δεν έτυχε της πρέπουσας ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης τόσο από γιατρούς ιδιωτικής κλινικήςστη Λάρνακα όπου αρχικά είχε μεταφερθεί, όσο και από γιατρούς στην πτέρυγα Covidτου Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου μεταφέρθηκε μεταγενέστερα.

Το πρωί της Τετάρτης, 26 Απριλίου, η Ανθούλλα ενώ βρισκόταν στο σπίτι της παρουσίασε έντονα συμπτώματα αδυναμίας. Μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου εκεί της έγινε τεστ covidκαι διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον σύζυγο, οι γιατροί στην ιδιωτική κλινική δεν την περίθαλψαν και την παρέπεμψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου λειτουργεί ειδική πτέρυγα για τα περιστατικά κορωνοιού. Ο σύζυγος υποστηρίζει πως εάν η γυναίκα του, η οποία παρουσίαζε έντονα συμπτώματα εξάντλησης και μετακινείτο με τροχοκάθισμα διότι αδυνατούσε να περπατήσει, τύγχανε εξ’ αρχής της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας στην ιδιωτική κλινική, ενδεχομένως ν’ αποφεύγονταν τα χειρότερα.

Στην πτέρυγα Covid

Στην πτέρυγα Covid του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακαςόπου μεταφέρθηκε στη συνέχεια η Ανθούλλα Σάντη, της λήφθηκε αρχικά δείγμα αίματος. Ο σύζυγός τηςαναφέρει στην κατάθεσή του στην Αστυνομία πως υπήρξε καθυστέρηση περίπου μισής ώρας μέχρι να εισαχθεί η 59χρονη από τον χώρο υποδοχής του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στην πτέρυγα για τα περιστατικά κορωνοιού. Για περίπου τρεις ώρες,ο Ερρίκος Σάντης κατήγγειλε ότι η σύζυγός του παρέμενε σ’ ένα κρεβάτι της πτέρυγας, χωρίς να τύχει εξέτασης από κάποιον εξειδικευμένο γιατρό. Στις επανηλλειμμένες εκκλήσεις τόσο της ιδίας από το κρεβάτι του πόνου, η κατάσταση της οποίας όσο περνούσε η ώρα χειροτέρευε, όσο και του συζύγου της, ο οποίος ανέμενε με αγωνία στο νοσοκομείο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για ουσιαστική ιατρική εξέταση, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία. Στην κατάθεσή του ο Ερρίκος Σάντης αναφέρει, επίσης, ότι σε κάποια στιγμή ο ίδιος κατάφερε να επισκεφθεί τον χώρο των γιατρών της πτέρυγας Covidκαι παρακάλεσε όπως κάποιος από τους γιατρούς εξετάσει την σύζυγό του. Μία από τις γιατρούς που ήταν καθήκον, τον διαβεβαίωσε ότι σε λίγα λεπτά θα εξέταζε την Ανθούλλα, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της θανούσας όταν αργότερα την ίδια μέρα μεταφέρθηκε στο σπίτι της…

Έξι ώρες στο νοσοκομείο

Η Ανθούλλα Σάντη παρέμεινε στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην πτέρυγα του κορωνοιού για περίπου έξι ώρες. Γύρω στις 5 το απόγευμα έλαβε εξιτήριο, αφού προηγουμένως οι γιατροί τηςχορήγησαν συνταγή με φάρμακα μέσω ΓΕΣΥ. Όπως κατήγγειλε, όμως, ο σύζυγός της, κατά την αναχώρησή της από το νοσοκομείο η Ανθούλλα δεν μπορούσε να περπατήσει κι έδειχνε φανερά εξαντλημένη. Αναχώρησε με τροχοκάθισμα και με την βοήθεια νοσοκόμου. Στο σπίτι της, η κατάσταση της υγείας της, όσο περνούσαν οι ώρες, αντί να βελτιωνόταν, χειροτέρευε. Όπως μας είπε ο σύζυγός της, είχε έντονο μούδιασμα στ’ άκρα και φοβερή αδυναμία σ’ όλο της το σώμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συζύγου της, η Ανθούλλα αρνείτο να επισκεφθεί εκ νέου το νοσοκομείο για περίθαλψη, παρά τις παροτρύνσεις των οικείων της, έχοντας προφανώς κατά νου την μεταχείριση που έτυχε την ίδια μέρα, όταν αρχικά είχε μεταφερθεί στο νοσηλευτήριο. Το βράδυ, καταταλαιπωρημένη και καταπονημένη από την άσχημη κατάσταση της υγείας της, η Ανθούλλα μετά δυσκολίας μπορούσε να κλείσει μάτι. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (27/4) ο σύζυγός της διαπίστωσε το μοιραίο. Κλήθηκε ασθενοφόρο που την μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου οι επί καθήκοντι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό της. Το πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από το νοσοκομείο ανέφερε ως αιτία θανάτου τον κορωνοϊό.

Τραγική ειρωνεία

Τραγική ειρωνεία στην θλιβερή ιστορία της Ανθούλλας Σάντη αποτελεί ακόμα ένα περιστατικό που μας ανέφερε ο σύζυγός της, Ερρίκος. Όταν ο γιατρός του νοσοκομείου τού ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο της 59χρονης, τού παρουσίασε τις σχετικές αναλύσεις στις οποίες είχε υποβληθεί την προηγούμενη μέρα(26/4) η Ανθούλλα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι κατά την αναχώρησή της συζύγου του από το νοσοκομείο, το απόγευμα της Τετάρτης όταν έλαβε εξιτήριο από την κλινική Covid, «η γυναίκα ήταν μια χαρά»… Η συγκεκριμένη αναφορά του γιατρού προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και απορίες, καθότι ο σύζυγος κατήγγειλε ότι κατά την αναχώρηση της από το νοσοκομείο, η Ανθούλλα βρισκόταν σε τροχοκάθισμα με τρομερή αδυναμία, αφού δεν μπορούσε καν να σταθεί στα πόδια της…

Έγινε εκταφή της σορού

Ήδη η οικογένεια Σάντη ανέθεσε την υπόθεση σε δικηγόρο, υποστηρίζοντας ότι η Ανθούλλα θα μπορούσε να βρισκόταν σήμερα στη ζωή εάν τύγχανε της δέουσας ιατρικής περίθαλψης ή εάν παρέμενε σε κάποιο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία και παρακολούθηση. Η Αστυνομία ξεκίνησε ανακρίσεις και τη λήψη καταθέσεων, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες των οικείων της θανούσας. Την περασμένη Πέμπτη (4/5) ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο οποίος ενημερώθηκε για την καταγγελία, άναψε το πράσινο φως, με σχετικό διάταγμα, για την διενέργεια εκταφής της σορού της Ανθούλλας, στην παρουσία δύο κυβερνητικών ιατροδικαστών και ιδιώτη ιατροδικαστή που όρισε η οικογένεια. Διενεργήθηκε νεκροτομή και λήφθηκαν δείγματα από τη σορό της για περαιτέρω εξετάσεις. Η οικογένεια Σάντη ζητά, εφόσον μέσα από τις έρευνεςαποδειχθεί ότι όντως υπήρξε ιατρική αμέλεια, την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για τον θάνατο της 59χρονης, σε μια προσπάθεια ν’ αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοια τραγικά περιστατικά και για να μην χαθούν ξανά τόσο άδικα ανθρώπινες ζωές. «Το μόνο που ζητάμε είναι δικαίωση για την Ανθούλλα», μας είπε ο σύζυγός της.

 

Send this to a friend