Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ανταλλαγή νέων ERASMUS+ από την Ένωση Νέων Αγίων Αναργύρων Λάρνακας
Ανταλλαγή νέων ERASMUS+ από την Ένωση Νέων Αγίων Αναργύρων Λάρνακας

Ανταλλαγή νέων ERASMUS+ από την Ένωση Νέων Αγίων Αναργύρων Λάρνακας

Η οργάνωση Νεολαίας Ένωση Νέων Αγίων Αναργύρων Λάρνακας (ΕΝΑΑΛ) θα φιλοξενήσει στα Περβόλια διεθνή ανταλλαγή νέων με τίτλο “Could you be loved, and be loved?” μεταξύ 6 και 13 Μαϊου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται πως στο «πρόγραμμα θα συμμετέχουν συνολικά 56 νέοι ηλικίας 18-30 ετών από 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρια, Ελλαδα, Κυπρο, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ιταλία)».

Σημειώνεται πως «Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι που έγραψε ο Bob Marley το 1979. Με το τραγούδι αυτό, ο Bob Marley μετέτρεψε σε έναν ψαλμό λύτρωσης την προσωπική του αγωνία, καθότι ήταν μάρτυρας του κακού εκπαιδευτικού συστήματος της Τζαμάικας, των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθώς κι ενός πλήθους στοιχείων καταπίεσης».

Kατά τη διάρκεια του προγράμματος «θα πραγματοποιηθούν πολλές δραστηριότητες όπως διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, ανοικτές συζητήσεις σε ομάδες, δραστηριότητες άτυπης μάθησης και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Στα πλαίσια της ανταλλαγής κάθε χώρα θα παρουσιάσει στοιχεία από τον πολιτισμό, την κουζίνα, την κουλτούρα, την παιδεία και την τέχνη της έτσι ώστε οι νέοι να έρθουν σε επαφή με νέους πολιτισμούς και να γνωρίσουν καινούργια ήθη και έθιμα άλλων χωρών, θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές εκδρομές στα πολιτιστικά μνημεία, τους ιστορικούς θησαυρούς και τις ομορφιές της Κύπρου».

Παράλληλα «οι νέοι θα ενημερωθούν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που τους παρέχει η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι είναι πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση – μια Ένωση αλληλεγγύης, συνεργασίας και ίσων ευκαιριών. Οι νέοι του προγράμματος θα συζητήσουν για θεμελιώδεις αρχές όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να αναλύσουν για το πώς επιθυμούν να δουν το μέλλον της Ευρώπης και βεβαίως να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους, ως νέοι, στη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος και να αναπτύξουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και ιθαγένεια. Στις 9 Μαΐου που είναι η μέρα της Ευρώπης προγραμματίζονται να γίνουν διάφορες δράσεις για τον εορτασμό της μέρας αυτής».

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι νέοι και νέες συμμετέχοντες θα ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες. Θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν τόσο με τους εργαζόμενους σε δομή φιλοξενίας προσφύγων όσο και με τους ίδιους τους πρόσφυγες. Θα μοιραστούν και θα καταρρίψουν πιθανά στερεότυπα και προκαταλήψεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Θα μάθουν πώς να χειρίζονται τις αντιδράσεις φόβου, ρατσιστικών και ξενοφοβικών απόψεων μέσα στην κοινωνία τους και θα καθορίσουν κοινές αξίες δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν ιδέες και λύσεις σχετικά με το προσφυγικό καθώς και να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την στήριξη της τοπικής τους κοινωνίας. Θα γνωρίσουν την μη τυπική εκπαίδευση και την βιωματική μάθηση σε ένα προσωπικό επίπεδο. Θα ενημερωθούν σχετικά με τις δράσεις, τους στόχους και τις αξίες του Erasmus+. Θα βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Send this to a friend